Σακχαρώδης διαβήτης: 10 συμβουλές

Ίσως, στην προσπάθεια σας να κατανοήσετε πώς θα έχετε καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχετε, να έχετε μπερδευτεί. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να θυμάστε όλες τις σημαντικές ενέργειες και εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

1. Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c)

Η εξέταση αυτή υπολογίζει το μέσο όρο του σακχάρου αίματος κατά την διάρκεια των 3 προηγούμενων μηνών. Η άριστη ρύθμιση του σακχάρου μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών από το διαβήτη (τύφλωση, νεφροπάθεια, ακρωτηριασμοί, καρδιαγγειακά νοσήματα).
Στόχος : κάτω του 7% στα περισσότερα άτομα
Πόσο συχνά να γίνεται η εξέταση : Τουλάχιστον 2 φορές ετησίως

2. Εξέταση λευκωματινουρίας

Λευκωματινουρία σημαίνει απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα. Η εξέταση αυτή μετράει την απώλεια αυτή και έτσι μπορεί να ανιχνεύσει πολύ νωρίς μια αρχόμενη νεφροπάθεια, ώστε να μπορεί να σταματήσει η εξέλιξή της. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια (που απαιτεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού)
Στόχος : κάτω του 30 mg/24ωρο
Πόσο συχνά : τουλάχιστον μια φορά ετησίως

3. Ασπιρίνη

Η χαμηλή δόση ασπιρίνης κάθε μέρα βοηθά στην πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα παιδιά και οι νέοι σε ηλικία διαβητικοί, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, όπως επίσης και ορισμένοι μεγαλύτερης ηλικίας διαβητικοί. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το εάν πρέπει ή όχι.

Σε γενικές γραμμές, ένα άτομο με διαβήτη, ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχει ένα ακόμη παράγοντα κινδύνου (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κλπ) και που δεν έχει κίνδυνο αιμορραγίας, θα πρέπει να παίρνει χαμηλή δόση ασπιρίνης (πχ 75 – 100 mg) καθημερινά.

4. Αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση συνυπάρχει πολύ συχνά στα άτομα με διαβήτη. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση κουράζει την καρδιά σας και προκαλεί βλάβη στους νεφρούς και στα μάτια.
Στόχος : κάτω του 130/80 mmHg στα περισσότερα άτομα
Πόσο συχνά πρέπει να μετράται : Σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό

5. Χοληστερίνη

Η LDL χοληστερίνη (δηλαδή η ¨κακή¨ χοληστερίνη) στενεύει σιγά – σιγά της αρτηρίες, οδηγώντας σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στόχος για την LDL : κάτω του 70 mg/dl για τους περισσότερους και κάτω του 55 mg/dl για όσους έχουν καρδιαγγειακή νόσο
Πόσο συχνά γίνεται η εξέταση : Τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο

6. Βυθοσκόπηση

Η τακτική (περιοδική) εξέταση των οφθαλμών ανιχνεύει έγκαιρα την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και έτσι αποφεύγεται η τύφλωση.
Πόσο συχνά : περίπου 1 φορά το χρόνο

7. Περιποίηση ποδιών:

Να περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας. Εάν υπάρχει νευροπάθεια, τότε χάνεται η αισθητικότητα και έτσι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πόδια σας (π.χ. πληγές, έλκη) χωρίς να πονάτε.
Πόσο συχνά : καθημερινά φροντίζετε τα πόδια σας. Υπενθυμίστε στο γιατρό σας να τα εξετάζει σε κάθε επίσκεψη.

8. Έλεγχος σακχάρου αίματος με γλυκόμετρο:

Εάν γνωρίζετε πότε το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, τότε θα μπορείτε καλύτερα να το αντιμετωπίσετε,
Πόσο συχνά : Θα το καθορίσει ο γιατρός σας.
Στόχος: Κάτω από 130 mg/dl νηστικός και κάτω από 180 mg/dl δυο ώρες μετά από γεύμα

9. Εμβόλια:

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, εάν πάθουν πνευμονία ή γρίπη κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές. Αυτό μπορούν να το αποφύγουν με τα κατάλληλα εμβόλια.
Πόσο συχνά :
Εμβόλιο της γρίπης – κάθε χρόνο Οκτώβριο ή Νοέμβριο
Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου – 1 δόση

10. Κάπνισμα

Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειοπάθειας κλπ). Σε συνδυασμό με το κάπνισμα ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται. Ζητείστε βοήθεια από τον γιατρό σας για να κόψετε το κάπνισμα. Υπάρχουν ειδικές θεραπείες σήμερα γι’ αυτό.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr