Τι συμβαίνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο; 8 θάνατοι στις ΗΠΑ μέχρι τώρα

Τελευταία επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στις Η.Π.Α. σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Περισσότερα από 900 άτομα που έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μια επικίνδυνη νόσο στους πνεύμονες και 8 απ’ αυτούς πέθαναν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία αυτής της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας από το άτμισμα (vaping-associated severe pulmonary disease). Το χειρότερο είναι ότι αναμένονται και άλλοι θάνατοι αφού αρκετά άτομα πάσχουν ήδη από αυτή την ασθένεια.

Πολλά άτομα είναι ήδη διασωληνωμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας και έτσι είναι αδύνατο να μάθουμε ποιές ουσίες χρησιμοποίησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σύμφωνα με το CDC, τα 3/4 των πασχόντων είναι άνδρες, τα 2/3 μεταξύ 18 ετών και 34 ενώ πάνω από τους μισούς είναι νεώτεροι των 25 ετών. Τα άτομα που νόσησαν παρουσίασαν βήχα, πόνο στον θώρακα, δύσπνοια, πυρετό, και μερικοί ναυτία, εμέτους, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν εικόνες πύκνωσης και εικόνες δίκην θαμβής υάλου στους πνεύμονες και οι περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως χημική πνευμονίτιδα που ενίοτε κατέληξαν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Το 80% των πασχόντων ανέφερε ότι έκαναν χρήση, εκτός των προϊόντων νικοτίνης για τα οποία προορίζονται οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων, και προϊόντων μαριχουάνας (tetrahydrocannabinol – THC or cannabidiol – CBD products). Σε δείγμα πνευμόνων που ελήφθησαν από ένα πάσχοντα βρέθηκε χρώση από έλαια. Μερικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν από τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχουν έλαια, τα οποία εάν εισπνευσθούν, ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα, υγροποιούνται μέσα στις κυψελίδες των πνευμόνων και προκαλούν οξεία φλεγμονή.

Υπάρχει λοιπόν η υποψία ότι αυτά τα περιστατικά προκλήθηκαν λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων διαφορετικής (μαριχουάνα, έλαια κλπ τα οποία αγοράστηκαν παράνομα) από αυτής που προορίζονται. Όμως, ακόμη τα πραγματικά αίτια αυτής της συνεχιζόμενης επιδημίας παραμένουν ακόμη άγνωστα. 

Το CDC συνιστά για λόγους ασφαλείας να αποφεύγεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προς το παρόν μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια αυτής της νόσου από άτμισμα. Σημειωτέον ότι οι συσκευές θέρμανσης καπνού (iqos) δεν κυκλοφορούν ακόμη στις ΗΠΑ και έτσι δεν περιλαμβάνονται στην απαγορευτική οδηγία. 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr