To CDC για πρώτη φορά λέει ότι η χρήση μαριχουάνας μάλλον ευθύνεται για τους θανάτους από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Για πρώτη φορά, το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ) δήλωσε ότι υποψιάζεται το άτμισμα τετραϋδροκανναβινόλης (THC – ουσία στη μαριχουάνα) ως υπεύθυνο για τις εκατοντάδες  περιπτώσεις πνευμονικής νόσου και τους 12 θανάτους μέχρι σήμερα.

Σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 500 ασθενείς, το 77% ανέφερε ότι έκανε χρήση προϊόντων μαριχουάνας ή μικτή χρήση μαριχουάνας και νικοτίνης. Το 36% έκανε χρήση μόνο μαριχουάνας. Μόνο 16% των ασθενών ανέφερε αποκλειστικά και μόνο χρήση νικοτίνης. Ενδεχομένως και αυτά τα άτομα να έκαναν χρήση μαρχουάνας αλλά να το απέκρυψαν για ευνόητους λόγους.

Τα προϊόντα μαριχουάνας που χρησιμοποιήθηκαν, όπως το “Dank Vapes”, αποκτώνται εύκολα στις ΗΠΑ.

Η διερεύνηση πάντως αυτής της θανατηφόρου νόσου σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν μέχρι σήμερα 805 επιβεβαιωμένες και πιθανές περιπτώσεις πνευμονικής βλάβης σχετιζόμενης με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και 12 θάνατοι. Αναμένεται σύντομα οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν, όσο συνεχίζεται η καταγραφή αυτών των περιπτώσεων.

Παρότι μέχρι τώρα φαίνεται μια συσχέτιση με τη χρήση προϊόντων της μαριχουάνας στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η ακριβής αιτία αυτής της επιδημίας δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Ως εκ τούτου, το CDC συνιστά την αποφυγή της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου προς το παρόν και ειδικά με μαριχουάνα.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr