Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Τι είναι ο κορωνοϊός;

Ονομάζεται νέος κορωνοϊός διότι μέχρι τώρα δεν είχε ανιχνευτεί στη φύση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στις 11 Φεβρουαρίου 2020, έδωσε ένα επίσημο όνομα στη νόσο που προκαλείται απ’ αυτό το νέο ιό : COVID-19. Το CO είναι για την κορώνα (CORONA) το VI για τον ιό (VIRUS) και το D για τη νόσο (DISEASE). Το 19 αναφέρεται στο πρώτο κρούσμα που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Γουχάν (Wuhan) της Κίνας.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κορωνοϊών. Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνοί στη φύση και προκαλούν ελαφρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στους ανθρώπους. Μερικοί κορωνοϊοί προβάλλουν μόνο τα ζώα και όχι τον άνθρωπο.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων). Αυτός που έχει προσβληθεί από τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε ένα άλλο άνθρωπο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που εκτοξεύονται όταν αυτό το άτομο βήχει ή φτερνίζεται ή μιλά.

Επιπρόσθετα, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό εάν ακουμπήσει μια επιφάνεια στην οποία υπάρχει ο ιός, όπως η κουπαστή της σκάλας ή το πόμολο της πόρτας, και μετά φέρει τα χέρια του στο πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα. Ο κορωνοΙός μεταδίδεται πολύ εύκολα κι έτσι μέχρι τώρα έχουμε πάνω από 110 προσβεβλημένες χώρες.

Πώς μπορείς να ξέρεις εάν έχεις προσβληθεί;

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 αρχίζουν από 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα άτομο που προσβλήθηκε να μεταδίδει τον ιό αρκετές ημέρες πριν καταλάβει ότι έχει προσβληθεί, δηλαδή πριν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια (λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή)

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πολύ ελαφριά έως σοβαρά ή και θανατηφόρα. Συχνά παρουσιάζεται πνευμονία. Οι σοβαρές περιπτώσεις συνήθως παρουσιάζονται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και στα άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, του ήπατος, με διαβήτη ή με ανοσοανεπάρκεια κλπ.

Εάν παρουσιάσετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, ιδίως εάν ταξιδέψατε από χώρα με πολλά κρούσματα ή ήλθατε σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19, να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1175). Αυτοί θα σας καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΔΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Ποια είναι η θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπάρχει συνεχιζόμενη έρευνα αλλά μπορεί να χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο.

Σακχαρώδης διαβήτης και κορωνοϊός

Τα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις. Αυτή η γνώση βασίζεται σε μια ανάλυση δεδομένων από την Κίνα 45.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις οφείλονται στην κακή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του οργανισμού να αμυνθεί αποτελεσματικά στο ιό. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα, τα αναπνευστικά νοσήματα, η υπέρταση και ο καρκίνος είναι πιθανό να έχουν ανοσολογικό σύστημα που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε ώστε να αμυνθεί στους ιούς, στα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς (γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα αυτά τα άτομα να τηρούν όλα τα προγράμματα εμβολιασμών). Έτσι, όταν ένας ιός όπως ο κορωνοϊός εισβάλει σ’ αυτά τα άτομα, η ανοσολογική απόκριση είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα να εμφανισθεί δύσπνοια, πνευμονία κλπ. 

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη έχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε σοβαρά από τον κορωνοϊό διότι η υπεργλυκαιμία (το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα) μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Ο Αμερικάνικος Διαβητολογικός Σύλλογος (American Diabetes Association) από τις 28 Φεβρουαρίου δηλώνει ότι:

Γενικά τα άτομα με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών όταν προσβάλλονται από ιώσεις όπως π.χ. η γρίπη, και αυτό είναι πιθανό ότι ισχύει και για τον κορωνοϊό.

Τα άτομα με διαβήτη που πάσχουν από κάποια ίωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι συνήθως απορρυθμίζεται (δηλαδή ανεβαίνει) το σάκχαρο αίματος. Η υπεργλυκαιμία που προκαλείται αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Γι’ αυτό συνήθως χρειάζεται συχνότερη μέτρηση του σακχάρου και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Πώς να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό; 

Παρότι δεν είναι εγγύηση ότι θα αποφύγετε τη μετάδοση του ιού, υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Είναι τα μέτρα που συνιστά το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC):

  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που νοσούν.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
  • Καλύψτε το στόμα σας με ένα μαντήλι όταν βήχετε ή όταν φτερνίζεστε και μετά πετάξτε το μαντήλι στον κάδο αχρήστων.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Εάν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι χρησιμοποιείστε αλκοολούχο αντισηπτικό.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

  • Αποφύγετε τις χειραψίες, την επαφή γροθιά με γροθιά και τις αγκαλιές.
  • Παραμείνετε σπίτι και αποφύγετε τη δουλειά, το σχολείο και τους δημόσιους χώρους εάν αρρωστήσετε.
  • Απολυμάνετε το κινητό σας τηλέφωνο.
  • Σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει όλα τα εμβόλια, ιδίως της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου.

Τι ισχύει για τις μάσκες που όλος ο κόσμος φοράει; Προστατεύουν πραγματικά από τον κορωνοϊό;

Εάν είστε υγιής δεν έχετε κανένα λόγο να φοράτε μάσκα. Μόνο οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε κοντινή επαφή με άτομο που πάσχει από κορωνοϊό θα πρέπει να φορούν μάσκα. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας κι έτσι η λανθασμένη χρήση της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Τι θα πρέπει να έχετε έτοιμο πριν αρρωστήσετε;

  • Διαθέσιμα όλα τα τηλέφωνα: του ιατρού σας, του νοσοκομείου, του φαρμακείου.
  • Ένα κατάλογο όλων των φαρμάκων που παίρνετε και τις δόσεις.
  • Απόθεμα των φαρμάκων που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης.
  • Αρκετά αναλώσιμα του διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης σακχάρου, γλυκόμετρο, σύριγγες ή βελόνες ινσουλίνης, καρφίδες μέτρησης σακχάρου, μπαταρίες και ανταλλακτικά αντλίας ινσουλίνης.
  • Φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας, όπως χάπια γλυκόζης, gel γλυκόζης, γλυκαγόνη, μέλι ή καραμέλες.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την άμυνα του οργανισμού (το ανοσολογικό σύστημα);

Θα έχετε μικρότερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό (αλλά και τις άλλες λοιμώξεις) εάν βοηθήσετε τον οργανισμό σας με τα παρακάτω μέτρα:

  • Να έχετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο φρούτα και λαχανικά.
  • Άλλες τροφές που ενδέχεται να βοηθήσουν είναι το άπαχο γιαούρτι, τα αμύγδαλα, το πράσινο τσάι.
  • Μειώστε τη λήψη αλκοολούχων ποτών.
  • Κοιμηθείτε αρκετές ώρες ώστε να ξυπνάτε ξεκούραστοι.
  • Προσθέστε άσκηση στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος, όπως ο διαλογισμός, η βαθειά ανάσα, η ενασχόληση με χόμπι ή με το να παρακολουθήσετε μια κωμωδία.

Τέλος, τώρα είναι ή ώρα να ασχοληθείτε με τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη και να εφαρμόσετε όλα όσα σας συμβούλευε ο ιατρός σας δεν είχατε το χρόνο να τα κάνετε. Είναι ένας τρόπος να κρατήσετε μακριά από τον οργανισμό σας τα βακτήρια και τους ιούς.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr