Η απολύμανση των επιφανειών προστατεύει πραγματικά από τη μετάδοση του κορωνοϊού;

Όπως οι άλλοι κορωνοϊοί, έτσι και ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, συνήθως μεταδίδεται μέσω των αόρατων αναπνευστικών σταγονιδίων που εκπέμπονται στον αέρα όταν ένα προσβεβλημένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν κατόπιν να εισπνευσθούν από κοντινά άτομα ή να προσγειωθούν πάνω σε επιφάνειες τις οποίες ακουμπούν άλλα άτομα και κατόπιν θα προσβληθούν εάν φέρουν τα χέρια τους στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Τα καλά νέα είναι ότι τα κοινά οικιακά αντισηπτικά, όπως το σαπούνι ή η χλωρίνη μπορούν να αδρανοποιήσουν τον ιό από τις επιφάνειες του σπιτιού ή της εργασίας. Οι κορωνοϊοί είναι προστατευμένοι μέσα σε ένα φάκελο που ουσιαστικά είναι μια λιποειδική μεμβράνη. Τα αντισηπτικά που προαναφέρθηκαν καταστρέφουν αυτή τη μεμβράνη και καθιστούν ευάλωτο τον κορωνοϊό σε αντίθεση με τους νοροϊούς και άλλους συνηθισμένους ιούς που περιβάλλονται από ένα πιο ισχυρό κέλυφος.

Για πόσο διάστημα μπορεί ο κορωνοϊός να παραμείνει στον αέρα ή στις επιφάνειες;

Αυτό ποικίλλει. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 3 περίπου ώρες και για 2 έως 3 ημέρες στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις πλαστικές επιφάνειες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection βρέθηκε ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί το SARS μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 9 ημέρες πάνω σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως το ανοξειδωτο ατσάλι και τις πλαστικές επιφάνειες. Επίσης, ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί και στα κόπρανα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομα που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα. Σύμφωνα με το CDC  – Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται με το πόσιμο νερό, τις πισίνες ή τη σάουνα.

Τι γίνεται στους εξωτερικούς χώρους;

Από αναφορές από πόλεις της Ν. Κορέας τα αντισηπτικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους είναι διάλυμα υποχλωρικού νατρίου ή η γνωστή χλωρίνη. Δεν είναι σαφές εάν η χλωρίνη σκοτώνει τον κορωνοϊό στους εξωτερικούς χώρους παρότι το κάνει στις εσωτερικές επιφάνειες. Αυτό οφείλεται στο ότι η χλωρίνη αποδομείται κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ευτυχώς όμως η υπεριώδης ακτινοβολία φαίνεται ότι σκοτώνει και τους κορωνοϊούς. Και η έκθεσή μας στον κορωνοϊό από τις εξωτερικές επιφάνειες ευτυχώς είναι περιορισμένη σε σύγκριση με τις εσωτερικές.

Υπάρχει και μια ανησυχία εάν το παρακάνουμε με τη γενικευμένη αντισηψία. Η χλωρίνη είναι ερεθιστική για τους βλεννογόνους. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εκτίθεται σε αυτή, ιδίως οι εργάτες, κινδυνεύουν από αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν μελέτες που σχετίζουν την υπερβολική χρόνια χρήση αντισηπτικών με άσθμα ή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Έτσι λοιπόν και η υπερβολική αντισηψία των εξωτερικών χώρων μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του περιβάλλοντος, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται άκριτα.

Τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε;

Δεδομένου ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι η απευθείας επαφή ανθρώπου με άνθρωπο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την επαφή. 

Μειώστε την επαφή με άλλα άτομα.

Μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστος.

Καλύψτε το στόμα σας εάν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Είναι πολύ απλά και αποτελεσματικά.

 

Βιβλιογραφία

https://www.sciencemag.org/news/2020/03/does-disinfecting-surfaces-really-prevent-spread-coronavirus

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr