Ρευματολογικά νοσήματα και κορωνοϊός: τι πρέπει να γίνει με τη θεραπεία των ασθενών

Μια αναπάντητη ερώτηση στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της πανδημίας του κορωνοϊού είναι κατά πόσον τα θεραπευτικά σχήματα των ασθενών με ρευματολογικά νοσήματα πρέπει να τροποποιηθούν. Μια προσέγγιση θα ήταν να υποθέσουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα μπορούσαν να προσβληθούν. Πολλοί ασθενείς παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και με τον κίνδυνο μείωσης της άμυνας του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού, πολλοί ρευματολόγοι διέκοψαν ή μείωσαν τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων.

Εντούτοις, μια οδηγία που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο κατά των Ρευματολογικών Παθήσεων (EULAR) προειδοποιεί ότι η διακοπή των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των ρευματικών νοσημάτων, ενώ από την άλλη πλευρά η επίδραση αυτών των φαρμάκων στο COVID-19 δεν είναι ακόμη γνωστή. Επομένως συνιστά στους ασθενείς να μη διακόψουν ούτε να μειώσουν τη θεραπεία τους εκτός εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός για κάποιο λόγο. Επίσης, συνιστά την αναβολή όλων των επισκέψεων στο ρευματολόγο εάν δεν υπάρχει κάτι επείγον. Η Βρετανική Ρευματολογική Εταιρεία επίσης έχει δημοσιεύσει οδηγίες για τη συμπεριφορά των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κάνετε κλικ εδώ εάν έχετε κάποια σχόλια ή παρατηρήσεις

Βιβλιογραφία

EULAR Guidance for patients COVID-19 outbreak. 

COVID-19: guidance for rheumatologists.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr