Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κορωνοϊός: παράδοξα μικρή η σχέση τους

Θα περίμενε κανείς ότι οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) και το άσθμα, θα έχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και ότι θα παρουσίαζαν βαρύτερη μορφή της νόσου COVID-19. Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών που προσβλήθηκαν από COVID-19 και είχαν αυτές τις δυο αναπνευστικές παθήσεις είναι εντυπωσιακά χαμηλότερο σε σύγκριση με το ποσοστό αυτών των νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό. Το ίδιο παράδοξο είχε παρατηρηθεί και στην επιδημία του προηγούμενου κορωνοϊού SARS. Αντίθετα, η συχνότητα του διαβήτη στα άτομε με COVID-19 είναι η ίδια ή και μεγαλύτερη από τη συχνότητα του διαβήτη στο γενικό πληθυσμό.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί η μικρότερη συχνότητα άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στα άτομα με  COVID-19;

Κατ’ αρχήν θα μπορούσε τα δυο αναπνευστικά νοσήματα να μην αναγνωρίζονται το ίδιο εύκολα όπως ο διαβήτης κι έτσι ψευδώς να αναφέρονται σε χαμηλότερη συχνότητα. Αυτό όμως δεν εξηγεί πώς σε καταγραφή από την Ιταλία 355 θανάτων από COVID-19 (Μ.Ο. ηλικίας 79.5 έτη) ο διαβήτης αναφέρθηκε στο 20.3% αλλά η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια σε κανένα. Σε καταγραφή από τις ΗΠΑ τα αναπνευστικά νοσήματα και ο διαβήτης υπήρχαν ως συννοσηρότητες στο 8.5% και 10.2% αντίστοιχα των ασθενών με COVID-19, ενώ στον γενικό πληθυσμό τα πσοσοστά είνα ψηλότερα για τα αναπνευστικά νοσήματα 11.3% και τα ίδια για το διαβήτη 10.2%.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι ενδεχομένως τα αναπνευστικά νοσήματα προστατεύουν από την COVID-19, πιθανώς μέσω ανοσολογικού μηχανισμού τον οποίο διεγείρει το αναπνευστικό νόσημα. Εν τούτοις, αυτό μάλλον δεν ευσταθεί, αφού γνωρίζουμε ότι τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, όπως είναι και το αναμενόμενο εξάλλου.

Μπορεί τα εισπνεόμενα κορτικοειδή να μειώνουν τα συμπτώματα ή τη βαρύτητα της νόσου από κορωνοϊό;

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι ότι οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από κορωνοϊό ή να κάνουν ήπια τα συμπτώματα της COVID-19 κι έτσι να μην υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 50% των ασθενών με ΧΑΠ στην Κίνα παίρνουν τις θεραπείες που χορηγούνται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά το 75% των ασθενών με άσθμα στην Κίνα χρησιμοποιούν εισπνεόμενα κορτικοειδή.

Σε in vitro μελέτες έχει φανεί ότι τα εισπνεόμενα κορτικοειδή μόνα ή σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού και την παραγωγή κυτοκινών. Υπάρχει και μια χαμηλής ποιότητας καταγραφή από την Ιαπωνία, όπου φάνηκε βελτίωση σε 3 ασθενείς με COVID-19 μετά τη χορήγηση εισπνεόμενων κορτικοειδών. Όμως δεν υπήρχε ομάδα σύγκρισης και δεν είναι γνωστό αν αυτοί οι ασθενείς θα βελτιώνονταν και χωρίς τη χορήγηση των εισπνεόμενων κορτικοειδών. Πάντως, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πιθανότητα τα εισπνεόμενα κορτικοειδή να μειώνουν το ενδεχόμενο συμπτωμάτων κατά τη λοίμωξη ή να κάνουν ηπιότερη την εμφάνιση νόσου από COVID-19. Σε αντίθεση με αυτό, μια ανασκόπηση της χρήσης συστηματικών κορτικοειδών σε ασθενείς με SARS, όχι μόνο δεν έδειξε όφελος αλλά έδειξε πιθανή βλάβη από τη χορήγησή τους.

Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες δεν πρέπει να αλλάξουν τη θεραπεία τους

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη ή τις βλάβες από εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή αλλά και τις υπόλοιπες θεραπείες για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο προσβολής από SARS-CoV-2 ή ασθενείς που ήδη πάσχουν από COVID-19. Επομένως, στους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλο αναπνευστικό νόσημα δεν συνιστάται καμία αλλαγή στη θεραπεία τους. Εν τούτοις, η συνεχής συλλογή νεότερων δεδομένων μπορεί να προσθέσει καινούργιες γνώσεις πάνω στη σχέση των πνευμονικών νοσημάτων αλλά και των χοηγούμενων θεραπευτικών σχημάτων με τον κορωνοϊό.

Κάνετε κλικ εδώ εάν έχετε κάποια σχόλια ή παρατηρήσεις.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr