Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία δημοσίευσε νέες οδηγίες για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι κύριες συστάσεις είναι:

Για ασθενείς με ΧΑΠ και δύσπνοια ή δυσανεξία στην άσκηση, χρησιμοποιείστε θεραπεία συνδυασμού με β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA) και μουσκαρινικό ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) αντί μονοθεραπείας LABA ή LAMA. Αυτή είναι η μόνη σύσταση με βαθμολογία “ισχυρή” Οι υπόλοιπες συστάσεις να εφαρμόζονται «κατά συνθήκη ή υπό όρους».

Για ασθενείς με δύσπνοια ή δυσανεξία στην άσκηση παρά τη θεραπεία συνδυασμού LABA / LAMA, οι οδηγίες προτείνουν την προσθήκη εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών σε εκείνους που παρουσίασαν τουλάχιστον μία έξαρση ΧΑΠ κατά το προηγούμενο έτος και για την οποία χρειάστηκαν αντιβιοτικά, από του στόματος κορτικοστεροειδή ή νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Για όσους λαμβάνουν τριπλή θεραπεία (LABA / LAMA / εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές), οι οδηγίες προτείνουν τη διακοπή του κορτικοστεροειδούς εάν δεν υπήρξαν εξάρσεις τον τελευταίο χρόνο.

Για ασθενείς με συχνές και σοβαρές εξάρσεις ενώ βρίσκονται σε βέλτιστη θεραπεία, η ομάδα συνιστά να αποφεύγεται η συνεχής θεραπεία με από του στόματος κορτικοστεροειδή.

Βιβλιογραφία

COPD treatment guideline in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr