Έχω κάνει αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Μπορώ να κυκλοφορώ άφοβα;

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα αντισώματα έναντι του COVID-19 προστατεύουν από μια καινούργια λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Τα αντισώματα δεν αποτελούν την “ειδική άδεια” για την παύση των περιοριστικών μέτρων.

Οι περισσότεροι ασθενείς που αναρρώνουν από τη λοίμωξη COVID-19 θα αναπτύξουν αντισώματα ανιχνεύσιμα με εξέταση στο αίμα τους μέσα σε 10 – 14 ημέρες από την έναρξη της νόσου. Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα αντισώματα θα προστατεύουν από νέα λοίμωξη, θα παρέχουν δηλαδή μια περίοδο ανοσίας στον κορωνοϊό. Δυστυχώς αυτό ακόμη παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παραμένει ακόμη άγνωστο εάν ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσηει από τον κορνοϊό μόνο μια φορά ή περισσότερες.

Θα βοηθούσε πολύ όλες τις κυβερνήσεις η ανίχνευση των αντισωμάτων στον πληθυσμό μετά την άρση της καραντίνας. Για παράδειγμα, η ανίχνευση θετικών αντισωμάτων σε έναν άνθρωπο θα μπορούσε να είναι ένα είδος “διαβατηρίου” ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί, να εργάζεται και να ταξιδεύει ελεύθερα. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα αντισώματα θα είναι προστατευτικά ένανττι μιας νέας λοίμωξης. Δυστυχώς αυτή παραμένει ως ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr