Ελπίδες για τη remdesivir από τις πρώτες μελέτες – Αναμένεται έγκριση από το FDA

Ανακοινώθηκαν χθες αποτελέσματα από μελέτες του remdesivir για τη νόσο του κορανοϊού (COVID-19).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανέφερε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη ενδοφλέβιας remdesivir σε περίπου 1100 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 με πνευμονία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μια ενδιάμεση ανάλυση διαπίστωσε ότι ο μέσος χρόνος έως την ανάρρωση – δηλαδή, μέχρι να μη χρειάζεται πλέον οξυγόνο ή νοσηλεία – ήταν κατά 31% ταχύτερος με τη remdesivir συγκριτικά προς το εικονικό φάρμακο (11 έναντι 15 ημερών). Η θνησιμότητα ήταν 8% με τη remdesivir και 11,6% με το εικονικό φάρμακο (p = 0,059).

Οι New York Times σε δημοσίευσή τους αναφέρουν ότι το FDA σκοπεύει να εγκρίνει με επείγουσα διαδικασία τη χρήση του φαρμάκου.

Επίσης, το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε ευρήματα από μια τυχαιοποιημένη μελέτη της remdesivir. Περίπου 240 ενήλικες στην Κίνα με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 που ήταν εντός 12 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν ενδοφλέβια remdesivir ή εικονικό φάρμακο για 10 ημέρες. (Η μελέτη είχε ως στόχο την καταγραφή περίπου 450 ασθενών, αλλά η είσοδος ασθενών στη μελέτη σταμάτησε νωρίς διότι η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο στο Wuhan.) Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα – ο χρόνος έως την κλινική βελτίωση εντός 28 ημερών μετά την τυχαιοποίηση – δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ομάδων που πήραν remdesivir και εικονικό φάρμακο (μέσος χρόνος: 21 και 23 ημέρες, αντίστοιχα). Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι “δεν μπορούν να αποκλείσουν κλινικά σημαντικές διαφορές και είδαν αριθμητικές μειώσεις σε ορισμένες κλινικές παραμέτρους” – για παράδειγμα, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ο χρόνος έως την κλινική βελτίωση ήταν αριθμητικά μικρότερος με τη remdesivir από ό, τι με το εικονικό φάρμακο (18 έναντι 23 ημερών).

Και τέλος, ο κατασκευαστής της remdesivir ανέφερε ότι η 5ήμερη και η 10ήμερη χορήγηση του φαρμάκου ήταν εξίσου αποτελεσματικές για τις σοβαρές λοιμώξεις COVID-19. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε ένα ιατρικό περιοδικό με κριτές (peer-review).

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr