Νέα μελέτη δείχνει ότι εάν φοράμε γιλέκα με βάρος μπορούμε να χάσουμε κιλά, χάρη στο μηχανισμό gravitostat

Γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να χάσουμε τα περιττά κιλά, ειδικά εάν το σώμα μας «σκέφτεται» ότι πρέπει να ζυγίζουμε ένα ορισμένο ελάχιστο ποσό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατόν να ξεγελάσουμε το σύστημα συντήρησης βάρους του σώματός μας φορώντας ένα γιλέκο με βάρη.

Το 2018, οι καθηγητές Claes Ohlsson και John-Olov Jansson – και οι δύο από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ – δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους για ένα μεταβολικό σύστημα που το ονόμασαν «gravitostat», που στα ελληνικά μπορούμε να το λέμε “βαρυστάτη”.

Η θεωρία είναι ότι αυτό το σύστημα παρακολουθεί διαρκώς το βάρος των ζώων και προσπαθεί με ομοιοστατικούς μηχανισμούς να διατηρήσει το βάρος αμετάβλητο. Σε μελέτες με πειραματόζωα (ποντίκια) φάνηκε ότι ο βαρυστάτης επηρεάζει την όρεξη των τρωκτικών, κάνοντάς τα να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο για να αυξήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους.

Πολύ πρόσφατα οι δυο επιστήμονες σκέφτηκαν να κοροϊδέψουν το σύστημα αυτό διατήρησης του βάρους, με στόχο να πετύχουν τη μείωση του βάρους σε παχύσαρκα άτομα.

Άτομα με μέτρια παχυσαρκία, φορούσαν ένα γιλέκο γεμισμένο με βάρος, επί 8 ώρες κάθε μέρα, ενώ παράλληλα έκαναν τις καθημερινές τους ρουτίνες. Συμμετείχαν στη μελέτη 69 άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) 30 – 35 kg/m2. Πρόκειται για τη χαμηλότερη κατηγορία παχυσαρκίας. Οι μισοί φορούσαν γιλέκο με βάρος 1 κιλό και οι άλλοι μισοί με βάρος 11 κιλά.

Μετά από 3 εβδομάδες, τα άτομα με το ελαφρότερο γιλέκο έχασαν κατά μέσο όρο 0.3 κιλά, ενώ τα άτομα με το βαρύτερο γιλέκο των 11 κιλών έχασαν 1.6 κιλά, ενώ διατήρησαν τη μυϊκή τους μάζα, το οποίο σημαίνει ότι αυτό που έχασαν ήταν λίπος. Δεν διευκρινίστηκε εάν επρόκειτο για υποδόριο ή σπλαχνικό λίπος. Η μείωση αυτή του λίπους, όμως, ξεπερνά αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί με διάφορες μορφές γυμναστικής.

Φαίνεται ότι το επιπλέον βάρος που κουβαλούσαν αυτά τα άτομα, ξεγέλασε τον ομοιοστατικό μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού, τον βαρυστάτη (gravitostat) που προσπαθεί να διατηρήσει το βάρος μας σε σχετικά σταθερά επίπεδα.

Οι ερευνητές τώρα ελπίζουν να δουν ότι η μείωση του σωματικού βάρους συνεχίζεται και εάν τα γιλέκα συνεχίζουν να φοριούνται και πέραν των 3 εβδομάδων. Σκοπεύουν επίσης να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο χάνεται το λίπος, δηλαδή εάν είναι μέσω μειωμένης όρεξης, αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας, αυξημένης κινητικότητας ή άλλων παραγόντων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet.

Βιβλιογραφία

Claes Ohlsson, Edwin Gidestrand, Jacob Bellman, Christel Larsson, Vilborg Palsdottir, Daniel Hägg, et al. Increased weight loading reduces body weight and body fat in obese subjects ? A proof of concept randomized clinical trial. EClinicalMedicine (2020), https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100338

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr