Εκατοντάδες ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω σοβαρής COVID-19 ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αναρρώνουν από την COVID-19 τελικά παράγουν αντισώματα έναντι του ιού και έτσι αφήνει ελπίδες ότι αποκτούν ανοσία.

Μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα εξέτασε το αίμα 285 ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω σοβαρής λοίμωξης COVID-19 και βρήκε ότι όλοι εμφάνισαν αντισώματα μέσα σε δυο έως τρεις εβδομάδες μετά τα πρώτα τους συμπτώματα. Μέσα σε 19 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, στο 100% των ασθενών ανιχνεύθηκαν IgG αντισώματα (αναμνηστικά) έναντι του ιού. Η ορομετατροπή για IgG και IgM συνέβη ταυτόχρονα ή διαδοχικά. Οι τίτλοι και των δυο αντισωμάτων IgG και IgM έφθασαν σε πλατώ μέσα σε 6 μέρες από την ορομετατροπή.

Τα αντισώματα είναι πρωτεϊνες στο αίμα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμήσουν τους μικροοργανισμούς και μπορεί να προστατεύουν από μελλοντικές λοιμώξεις.

Η μελέτη αυτή δίνει σαφή αποτελέσματα αλλά και ανανεώνει τον ενθουσιασμό μας στις προσπάθειες να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων στο αίμα έναντι του κορωνοϊού.

Ασφαλώς και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ξεκαθαριστεί πόσο προστατευτικά είναι αυτά τα αντισώματα και για πόσο χρονικό διάστημα. Όμως από την άλλη πλευρά, αυτή η μελέτη δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που αναρρώνουν έχει μάθει να αναγνωρίζει τον SARS-CoV-2 και έτσι να είναι έτοιμο να προστατέψει σε μια δεύτερη επαφή με τον ιό.

Μια αξιόπιστη εξέταση αντισωμάτων στο αίμα θα βοηθήσει πολύ στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αφού οι εργαζόμενοι που θα έχουν αντισώματα θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Όμως, ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο και για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα προστατεύουν. Επίσης, η αγορά έχει γεμίσει από διάφορα είδη εξετάσεων για αντισώματα με αμφισβητούμενη δυστυχώς αξιοπιστία μέχρι τώρα.

Βιβλιογραφία

Quan-Xin Long, et al. Antibody responses to SARS-CoV-2 in patients with COVID-19. Nat Med (2020). Published: 29 April 2020

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr