Νεότερα για τη φαρμακευτική θεραπεία του οργανικού ψυχοσυνδρόμου

Woman's hand pours the medicine pills out of the bottle

Μια μετανάλυση δικτύου δείχνει σημαντικά στοιχεία για πολλά φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του οξέος οργανικού ψυχοσυνδρόμου, αλλά η χρησιμότητά τους ποικίλλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ο κίνδυνος εμφάνισης οργανικού ψυχοσυνδρόμου είναι μεγάλος σε ηλικιωμένους ασθενείς που νοσγηλεύονται στο νοσοκομείο (30%) και ειδικότερα στους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (30% -50%). Σε μια μετα-ανάλυση δικτύου του 2019 για τις φαρμακευτικές θεραπείες για την πρόληψη και τη θεραπεία του ψυχοσυνδρόμου (58 μελέτες), η πιο αποτελεσματική ήταν ​​ο συνδυασμός αλοπεριδίνης και λοραζεπάμης, αλλά αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε κυρίως σε μια μελέτη. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια φάρμακα πρέπει να επιλεγούν και σε ποια κλινική κατάσταση.

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μετα-ανάλυση δικτύου που συγκέντρωσε σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων μελετών (RCT) με φαρμακοθεραπείες (108 μελέτες) για τη θεραπεία (1846 ασθενείς) και την πρόληψη (28.089 ασθενείς) του οξέος οργανικού ψυχοσυνδρόμου.

Η δεξμεδετομιδίνη ήταν αποτελεσματική για τη θεραπεία του ψυχοσυνδρόμου στη ΜΕΘ με μέση έως υψηλή ισχύ ενδείξεων (SoE). Η κουετιαπίνη και η μορφίνη ήταν επίσης αποτελεσματικές στις ΜΕΘ αλλά είχαν χαμηλή SoE. Η δεξμεδετομιδίνη και η ρισπεριδόνη απέτρεψαν το ψυχοσύνδρομο σε χειρουργικές ΜΕΘ και το ramelteon ήταν αποτελεσματικό για την πρόληψη σε ιατρικές ΜΕΘ (όλα με υψηλή SoE). Για ασθενείς που νοσηλεύονται στον παθολογικό τομέα, κανένα από τα πολλά φάρμακα που εξετάστηκαν δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία παραληρήματος και υπήρχαν πολύ λίγες μελέτες πρόληψης για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η αλοπεριδίνη δεν έδειξε κανένα όφελος, εκτός εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη λοραζεπάμη για παρηγορητική φροντίδα (μία μελέτη).

Αν και η δεξμεδετομιδίνη είναι αποτελεσματική, μπορεί να προκαλέσει υπόταση και βραδυκαρδία και είναι ασφαλής μόνο σε περιβάλλον Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την ανεύρεση ενός αποτελεσματικού φαρμάκου για τη θεραπεία οξέος οργανικού ψυχοσυνδρόμου στην κλινική πράξη. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να επικεντρωθούν στην επιθετική αναζήτηση και θεραπεία της υποκείμενης αιτίας του ψυχοσυνδρόμου και θα πρέπει να χρησιμοποιούν με φειδώ τα αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η αλοπεριδίνη. Αν και το ramelteon δεν έχει μελετηθεί σε θάλαμους εκτός ΜΕΘ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συχνότερα για την πρόληψη του ψυχοσυνδρόμου σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου.

Βιβλιογραφία

Wu YC et al. Association of delirium response and safety of pharmacological interventions for the management and prevention of delirium: A network meta-analysis. JAMA Psychiatry 2019 Feb 27

Kim MS et al. Comparative efficacy and acceptability of pharmacological interventions for the treatment and prevention of delirium: A systematic review and network meta-analysis. J Psychiatr Res 2020 Jun; 125:164.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr