3 εύκολοι τρόποι για να σωθούν περίπου 100 εκατομμύρια ζωές παγκόσμια

Η πιο εκτεταμένη εφαρμογή της θεραπείας για την αρτηριακή υπέρταση, η μείωση του αλατιού στη διατροφή και η εξάλειψη των trans λιπαρών θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά τη θνησιμότητα παγκόσμια.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD) είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω αλλαγών σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Σε μια μελέτη ποσοτικοποιήθηκε το όφελος που μπορεί να προκύψει από τρεις παρεμβάσεις δημόσιας υγείας στη θνησιμότητα από NCD: επέκταση της θεραπείας υπέρτασης στο 70% των ατόμων με υπέρταση, μείωση του νατρίου στη διατροφή κατά 30% και εξάλειψη των trans-λιπαρών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από χιλιάδες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμιακών ερευνών και των Παγκόσμιων Εκτιμήσεων Υγείας του ΠΟΥ, οι ερευνητές προέβλεψαν τις αλλαγές στη θνησιμότητα μεταξύ του 2015 και του 2040. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι τρεις παρεμβάσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν 94,3 εκατομμύρια θανάτους σε ένα χρονικό διάστημα 25 ετών (39,4 εκατομμύρια από την επέκταση της θεραπεία της υπέρτασης, 40,0 εκατομμύρια από τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και 14,8 εκατομμύρια από την εξάλειψη τρανς λιπαρών). Οι επιπτώσεις που υπολογίστηκαν ήταν μεγαλύτερες για τους άνδρες από τις γυναίκες και για τους ηλικιωμένους (ηλικίας ≥70) από τους νεότερους. Ο μεγαλύτερος αριθμός προβλεπόμενων καθυστερημένων θανάτων σημειώθηκε στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, ακολουθούμενη από τη Νότια Ασία, μια περιοχή που περιλαμβάνει την Κεντρική / Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Αυτή η επιδημιολογική ανάλυση δείχνει ότι τρεις απλές παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού θα μπορούσαν να μειώσουν δραματικά το παγκόσμιο φορτίο των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρειάζονται πόρους και υποδομή δημόσιας υγείας για να αυξήσουν την πρόσβαση στη φαρμακοθεραπεία της υπέρτασης, τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για πρόωρα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς στη συζήτηση, οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο εφικτές, αλλά και εξαιρετικά αποδοτικές οικονομικά. Η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά μέσω ειδικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να εξαλείψει τα trans-λιπαρά από τη διατροφή. Αυτό που επίσηε γίνεται σαφές από αυτή και άλλες παρόμοιες αναλύσεις είναι ότι για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο σε μεμονωμένο επίπεδο αλλά σε ολόκληρους πληθυσμούς.

Βιβλιογραφία

Kontis V et al. Three public health interventions could save 94 million lives in 25 years: Global impact assessment analysis. Circulation 2019 Jun 10

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr