Ποιο είναι το αίτιο μιας πρωτοεμφανιζόμενης μονοαρθρίτιδας;

Κατά τη διάρκεια 2 ετών παρακολούθησης, οι περισσότερες περιπτώσεις ιάθηκαν, αλλά το ένα τέταρτο αυτών εξελίχθηκε σε χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Η διαφορική διάγνωση της  μονοαρθρίτιδας πρόσφατης έναρξης είναι ευρεία και περιλαμβάνει και τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα (CIRD), όπως η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα. Σε αυτήν τη μελέτη διάρκειας 2 ετών, οι Νορβηγοί ερευνητές είχαν ως σκοπό την ανίχνευση προγνωστικών σημείων των χρονίων φλεγμονωδών νοσημάτων σε 347 ασθενείς που παρουσίασαν μονοαρθριτίδια με διάρκεια μικρότερη από 16 εβδομάδες. Αποκλείστηκαν ασθενείς με κρυσταλλική αρθρίτιδα, τραύμα, οστεοαρθρίτιδα, μηχανικές βλάβες στις αρθρώσεις και σηπτική αρθρίτιδα. Το γόνατο (49%), ο αστράγαλος (17%) και ο καρπός (14%) ήταν οι πιο συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις.

Κατά την παρακολούθηση, 91 ασθενείς (26%) ανέπτυξαν χρόνια φλεγμονώδη νόσο: 21 με ρευματοειδή αρθρίτιδα, 16 με ψωριασική αρθρίτιδα, 12 με χρόνια σπονδυλοαρθροπάθεια και 42 με «αδιαφοροποίητη αρθρίτιδα». Δέκα τοις εκατό των ασθενών με μονοαρθριτίδια αστραγάλου, 26% των ασθενών με μονοαρθριτίδια γονάτου και 43% των ασθενών με μονοαρθριτίδα καρπού ανέπτυξαν χρόνια φλεγμονώδη νόσο. Η μεγαλύτερη διάρκεια της διόγκωσης της άρθρωσης, η θετικότητα του ρευματοειδούς παράγοντα ή του αντικυκλικού κιτρουλλιωμένου αντισώματος πεπτιδίου ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονώδους νόσου.

Σε αυτήν τη μελέτη διετούς διάρκειας, οι περισσότερες περιπτώσεις μονοαρθριτιδίων πρόσφατης εμφάνισης ιάθηκαν, αλλά το 26% των ασθενών ανέπτυξαν συνεχιζόμενες ρευματικές διαταραχές. Ένα μεγάλο ποσοστό της τελευταίας ομάδας έλαβε τη διάγνωση της αδιαφοροποίητης αρθρίτιδας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε μια πιο συγκεκριμένη φλεγμονώδη νόσο. Επιπλέον, ορισμένες από τις περιπτώσεις που “ιάθηκαν”, θα μπορούσαν επίσης να επανεμφανιστούν ως κάποια γνωστά ρευματικά νοσήματα εάν η παρακολούθηση ήταν για μεγαλύτερο διάστημα.

Βιβλιογραφία

Norli ES et al. Joint distribution and two-year outcome in 347 patients with monoarthritis of less than sixteen weeks’ duration. Arthritis Care Res (Hoboken) 2020 May; 72:705

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr