Για την πρόληψη του καρκίνου: υγιεινή διατροφή και άσκηση

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου ανανέωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες της για την πρόληψη του καρκίνου για να τονίσει τη μετατόπιση από μια προσέγγιση «επικεντρωμένη στα θρεπτικά συστατικά» σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως «εστίαση στα διατροφικά πρότυπα» – ή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε πραγματικά. Επιπλέον, οι οδηγίες τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι διατροφικές συμβουλές προκρίνουν την κατανάλωση διαφόρων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα κόκκινα και κατεργασμένα κρέατα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται εντελώς. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να διατηρείται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες, αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι “είναι καλύτερο να μην πίνετε αλκοόλ.”

Για τη σωματική άσκηση, οι ενήλικες θα πρέπει να πραγματοποιούν περίπου 3 έως 5 ώρες άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα, ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια ώρα μέτριας ή έντονης άσκησης καθημερινά.

Οι νέες οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians, υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των εγκαταστάσεων στους δήμους και τις κοινότητες για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους διατροφής και άσκησης.

Βιβλιογραφία

Cheryl L. Rock, et al. American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for Cancer Prevention. CA Cancer J Clin 2020;0:1-27

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr