Μην τρώτε αργά το βράδυ: αυξημένη πιθανότητα να παχύνετε και να εμφανίσετε διαβήτη

Εάν το δείπνο γίνεται αργά το βράδυ επηρεάζει τον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου με τέτοιο τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μικρής τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης, με το όνομα Effect of Late Dinner on Nocturnal Metabolism.

Συγκεκριμένα, 20 εθελοντές υγιείς νεαροί ενήλικες πραγματοποίησαν δύο τριήμερες επισκέψεις σε μια μονάδα κλινικής έρευνας, όπου είχαν σταθερά γεύματα, σταθερούς χρόνους ύπνου και συνεχόμενες λήψεις αίματος υπό δύο διαφορετικές συνθήκες: κανονικό δείπνο στις 6 μ.μ. ή δείπνο αργά στις 10 μ.μ.. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δείπνο αργά προκαλεί νυκτερινή διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και μειώνει την οξείδωση και την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 11 Ιουνίου στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Εάν οι μεταβολικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν με ένα μόνο γεύμα συνεχίζουν να εμφανίζονται χρονικά, τότε η μόνιμη κατανάλωση του δείπνου αργά το βράδυ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέπειες όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτά τα αποτελέσματα συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου και εάν προκαλούνται περισσότερο από τη συμπεριφορά (όπως ο ύπνος αμέσως μετά το γεύμα) ή από τους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος. Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο χρόνος που γίνονται τα γεύματα έχει σημασία και μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου.

Επειδή ο ύπνος μειώνει το μεταβολικό ρυθμό, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η κατανάλωση του δείπνου κοντά στον ύπνο θα οδηγούσε σε μεταγευματική υπεργλυκαιμία και σε χαμηλότερη οξείδωση του λίπους. Για να το διερευνήσουν, στρατολόγησαν 10 άνδρες και 10 γυναίκες υγιείς ενήλικες μη παχύσαρκους και χωρίς διαβήτη, οι οποίοι ήταν 18 έως 30 ετών, δεν είχαν προβλήματα ύπνου και συνήθιζαν να κοιμούνται μεταξύ 10 μ.μ. και 1 π.μ. Οι συμμετέχοντες ήταν μέσης ηλικίας 26 ετών, είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος 23 kg / m2 και ήταν κυρίως Ασιάτες (11 συμμετέχοντες) ή λευκοί (8 συμμετέχοντες), με μόνο έναν Ισπανόφωνο και έναν Αφροαμερικανό.

Στους συμμετέχοντες διενεργήθηκε επίσης μια εξέταση DEXA για την εκτίμηση της μάζας λίπους.

Τα γεύματά τους την ημέρα της μελέτης παρείχαν 2100 θερμίδες (25% στο πρωινό, 30% στο μεσημεριανό γεύμα, 35% στο δείπνο και 10% σε ένα σνακ), και κάθε γεύμα αποτελούνταν από 50% υδατάνθρακες, 35% λίπος και 15% πρωτεΐνες. Έφαγαν πρωινό στις 8 π.μ. και μεσημεριανό στις 13:00, και είτε είχαν δείπνο στις 18:00 και ένα σνακ στις 22:00 (κανονικό δείπνο) ή είχαν ένα σνακ στις 18:00 και δείπνο στις 22:00 (αργό δείπνο).

Όλοι κοιμήθηκαν από τις 11:00 έως τις 7 π.μ.

Μετά το καθυστερημένο δείπνο, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερη γλυκόζη, καθυστέρηση στην αιχμή των τριγλυκεριδίων, χαμηλότερη κινητοποίηση ελεύθερων λιπαρών οξέων, μειωμένη οξυγόνωση των διαιτητικών λιπαρών οξέων και αυξημένη κορτιζόλη το βράδυ και εκείνοι που συνήθως ξάπλωναν για ύπνο νωρίς (10 μ.μ.) ήταν πιο πιθανό να έχουν μεταβολική δυσλειτουργία.

Κατά μέσο όρο, το μέγιστο επίπεδο γλυκόζης μετά το καθυστερημένο δείπνο ήταν περίπου 18% υψηλότερο, και η ποσότητα του λίπους που κάηκε στη διάρκεια της νύχτας μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σύγκριση με αυτούς που είχαν δείπνο νωρίτερα.

Βιβλιογραφία

Chenjuan Gu, et al. Metabolic Effects of Late Dinner in Healthy Volunteers – A Randomized Crossover Clinical Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, , dgaa354. Published: 11 June 2020.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr