Το τεχνητό πάγκρεας (αυτόματο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης) βελτιώνεται συνέχεια

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αυτών των ημερών του American Diabetes Association, το νέας γενεάς αυτοματοποιημένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης  της Medtronic είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το υπάρχον υβριδικό 670G, ειδικά για τους νέους με διαβήτη τύπου 1.

Τα αυτοματοποιημένα συστήματα παροχής ινσουλίνης αποτελούνται από την αντλία ινσουλίνης, από σύστημα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης (CGM) και από έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο υπολογισμού της δόσης της ινσουλίνης. Δεδομένα από τρεις μελέτες τέτοιων συστημάτων που χρησιμοποιούν τον προηγμένο αλγόριθμο (AHCL) της Medtronic (εμπορική ονομασία SmartGuard) παρουσιάστηκαν στις 12 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Diabetes Association (ADA) 80th Scientific Sessions. Το AHCL είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στο νέο σύστημα MiniMed 780G της Medtronic.

Σε αντίθεση με το 670G, το 780G προσθέτει αυτοματοποιημένες διορθωτικές bolus δόσεις για αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (αντί να απλώς προσαρμόζει τη βασική έγχυση) και επιτρέπει την προσαρμογή των επιπέδων γλυκόζης-στόχου στα 100 mg / dL αντί του 120 mg / dL.

Συνολικά, τα δεδομένα από τις τρεις μελέτες έδειξαν ότι το σύστημα που βασίζεται στο AHCL βελτίωσε το γλυκαιμικό προφίλ χωρίς αυξημένο κίνδυνο για υπογλυκαιμία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, ενώ και οι ασθενείς ανέφεραν υψηλή ικανοποίηση από το σύστημα.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr