Η δαπαγλιφλοζίνη επιβραδύνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Τα αποτελέσματα της μελέτης DAPA-HF (Study to Evaluate the Effect of Dapagliflozin on the Incidence of Worsening Heart Failure or Cardiovascular Death in Patients With Chronic Heart Failure) έδειξαν ότι η δαπαγλιφλοζίνη, ένας αναστολέας του μεταφορέα νατρίου-γλυκόζης (SGLT2), μείωσε την επίπτωση διαβήτη τύπου 2 κατά 32% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δεν είχαν διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των Virtual 80th Scientific Sessions της Αμεριακνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA).

Σε αυτόν τον πληθυσμό πολύ υψηλού κινδύνου, το προφίλ ασφάλειας της δαπαγλιφλοζίνης ήταν εξαιρετικό, η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή με χαμηλά ποσοστά διακοπής. Ενώ ο κύριος ρόλος της δαπαγλιφλοζίνης είναι η μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, η μείωση εμφάνισης του διαβήτη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρόσθετο όφελος.

Χρηματοδοτούμενη από την AstraZeneca, η μελέτη DAPA-HF σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την επίδραση της δαπαγλιφλοζίνης στην επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή στον καρδιαγγειακό θάνατο σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF). Στη μελέτη συμμετείχαν 4.744 ασθενείς από 20 χώρες που τυχαιοποιήθηκαν σε εικονικό φάρμακο ή 10 mg δαπαγλιφλοζίνης ημερησίως. Περισσότεροι από 2.600 (55%) των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μη διαβητικοί κατά την έναρξη. Από τους μη διαβητικούς συμμετέχοντες, 157 (6%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Με βάση τον ορισμό της ADA για τον προδιαβήτη, που ορίζει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) σε επίπεδα 5,7% – 6,4%, περισσότερο από το 95% αυτών που εμφάνισαν διαβήτη είχαν προδιαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα αρχικά αποτελέσματα από το DAPA-HF, που δημοσιεύθηκαν το 2019, έδειξαν ότι ο κίνδυνος επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ή του θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών με HFrEF που έλαβαν δαπαγλιφλοζίνη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του διαβήτη. Το FDA ενέκρινε πρόσφατα την θεραπεία με χάπια δαπαγλιφλοζίνης για τους ενήλικες που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου και νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

Η δαπαγλιφοζίνη προσφέρει μια νέα προσέγγιση όχι μόνο για τη μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου και της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, των λειτουργικών περιορισμών και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με HFrEF.

Παρά το γεγονός ότι οι αναστολείς SGLT2 θα είναι συχνά το τέταρτο ή πέμπτο φάρμακο που προστίθεται στο θεραπευτικό σχήμα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, αναμένεται ότι το φάρμακο θα έχει εκτενή εφαρμογή σε αυτούς τους ασθενείς.

Πηγή

Effect of Dapagliflozin on the Incidence of Diabetes: A Prespecified Exploratory Analysis from DAPA-HF. ADA Virtual 80th Scientific Sessions.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr