Η δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών συχνά μιμείται το άσθμα ή συνυπάρχει με αυτό

Η δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, είναι μια απρόσφορη στένωση του λάρυγγα που προκαλείται από ερεθίσματα όπως η άσκηση, το στρες ή διάφορες ερεθιστικές ουσίες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να μιμείται ή να εμφανίζεται ταυτόχρονα με το άσθμα και πιθανώς είναι μια αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με άσθμα, η οποία συχνά ξεφεύγει από τη διάγνωση.

Από τους 169 ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενα συμπτώματα άσθματος που αξιολογήθηκαν σε μια πνευμονολογική κλινική, οι 63 ασθενείς παραπέμφθηκαν σε λαρυγγοσκόπηση λόγω της κλινικής υποψίας του πνευμονολόγου, μιας παρατήρησης του φυσικοθεραπευτή ότι υπάρχει δυσλειτουργία στην αναπνοή και της υψηλής βαθμολογίας σε μια κλίμακα δυσλειτουργίας των φωνητικών χορδών (μέτρηση της δυσφωνίας, απουσία συριγμού και η παρουσία οσμών ως έναυσμα για τα συμπτώματα).

Από τους 63 ασθενείς που αναφέρθηκαν, οι 46 υποβλήθηκαν σε λαρυγγοσκόπηση, και μεταξύ αυτών, οι 32 είχαν επιβεβαιωμένη παράδοξη κίνηση της φωνητικής πτυχής. Οι ασθενείς που είχαν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία και δυσλειτουργική αναπνοή είχαν πιο συχνά δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών από τους υπόλοιπους.

Σε αυτή τη μελέτη, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με συμπτώματα άσθματος που δεν ανταποκρίθηκαν στη συνηθισμένη θεραπεία είχαν αυξημένη κλινική πιθανότητα για δυσλειοτυργία των φωνητικών χορδών. Σε περισσότερους από τα δύο τρίτα αυτών επιβεβαιώθηκε η παράδοξη κίνηση της φωνητικής πτυχής. Οι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν φυσιοθεραπευτές στις κλινικές τους ούτε εύκολη πρόσβαση στη λαρυγγοσκόπηση, αλλά στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα άσθματος (δυσανάλογα προς τη λειτουργία των πνευμόνων) και δυσλειτουργική αναπνοή κατά την εξέταση ή το ιστορικό, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παραπομπής σε ωτορινολαρυγγολόγο και λογοθεραπευτή με εμπειρία στη δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών.

Βιβλιογραφία

Lee J et al. Paradoxical vocal fold motion in difficult asthma is associated with dysfunctional breathing and preserved lung function. J Allergy Clin Immunol Pract 2020 March 12

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr