Τα αντισώματα που αναπτύσσουμε μετά τη COVID-19 λοίμωξη εξασθενούν γρήγορα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεται η προστασία έναντι του ιού

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα αντισώματα που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσουν μόνο λίγους μήνες σε άτομα με ήπια λοίμωξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επίσης χαθεί η προστασία ή ότι δεν θα είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η μόλυνση με αυτόν τον κορωνοϊό δεν δημιουργεί απαραίτητα ανοσία για όλη τη ζωή, αλλά τα αντισώματα αποτελούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται πώς να δημιουργήσει νέα αντισώματα αν χρειαστεί ενώ και άλλα μέρη του ανοσοποιητικού μπορούν επίσης να προκαλέσουν επίθεση στον ιό.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργούν τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Β λεμφοκύτταρα για να συνδεθούν με τον ιό και να βοηθήσουν στην εξάλειψή του. Τα πρώτα είναι αρκετά ακατέργαστα αλλά καθώς η λοίμωξη συνεχίζεται, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται για να εστιάσει την επίθεσή του και να κάνει πιο ακριβή αντισώματα.

Στην πρόσφατη μελέτη, μετρήθηκαν αυτά τα πιο ακριβή αντισώματα σε 30 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και σε τέσσερις συγκατοίκους που υποτίθεται ότι είχαν την νόσο. Η μέση ηλικία τους ήταν 43 και οι περισσότεροι είχαν ήπια συμπτώματα. Διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα είχαν χρόνο ημιζωής 36 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα μισά από αυτά θα χάνονταν μετά από τόσο πολύ χρόνο. Μια παρόμοια μελέτη από την Κίνα είχε επίσης διαπιστώσει ότι τα αντισώματα εξασθενούν γρήγορα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό σημάδι, αλλά θα πρέπει να επισημαnθεί ότι και άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλουν επίσης στην προστασία έναντι των λοιμώξεων. Εκτός από τη δημιουργία αντισωμάτων, τα κύτταρα Β αναπτύσσουν μια μνήμη, ώστε να ξέρουν πώς να ξαναδημιουργήσουν γρήγορα νέα αντισώματα αν χρειαστεί. Υπάρχουν και άλλα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι επίσης σε θέση να επιτεθούν στον ιό την επόμενη φορά που θα τον αντιληφθούν.

Και τι γίνεται με τα εμβόλια; Η ανοσοποίηση δεν θα διαρκεί για πολύ καιρό;

Τα εμβόλια, τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, μπορεί να παρέχουν μακροχρόνια προστασία από τη φυσική λοίμωξη, επειδή χρησιμοποιούν καθαρές εκδόσεις αυτού που προκαλεί αυτήν την απόκριση.

Βιβλιογραφία

F. Javier Ibarrondo, et al. Rapid Decay of Anti–SARS-CoV-2 Antibodies in Persons with Mild Covid-19. DOI: 10.1056/NEJMc2025179

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr