Πολλές μεταδοτικές λοιμώξεις σχεδόν εξαφανίστηκαν μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση της πανδημίας

Η μείωση των κοινωνικών επαφών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση των κοινών παιδικών μεταδοτικών λοιμώξεων.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν απομονωθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με τα παιδιά να απομακρύνονται από τις φυσιολογικές επαφές με άλλα παιδιά σε καθημερινή βάση, στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες, είναι αναμενόμενο να έχει μειωθεί η μετάδοση των συνηθισμένων μεταδοτικών λοιμώξεων.

Σε πρόσφατη μελέτη αναλύθηκαν τα δεδομένα από ένα μεγάλο δίκτυο παιδιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Μασαχουσέτη για να προσδιορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης 12 μεταδοτικών νοσημάτων που συνήθως είναι αιτία επίσκεψης στον παιδίατρο: οξεία μέση ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα, κοινό κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, γαστρεντερίτιδα, γρίπη, μη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων, στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και ουρολοίμωξη. Η εβδομαδιαία επίπτωση μεταξύ παιδιών ηλικίας 0 έως 17 ετών συγκρίθηκε κατά τις ίδιες περιόδους το 2019 και το 2020, που αντιστοιχούσαν σε περιόδους πριν και μετά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης (social distancing) και το κλείσιμο σχολείων και αρκετών επιχειρήσεων.

Όπως αναμενόταν, τα ποσοστά διάγνωσης ανά 100.000 ασθενείς ήταν σημαντικά χαμηλότερα μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση. Ορισμένες διαφορές ήταν εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, η γρίπη, η λαρυγγίτιδα και η βρογχιολίτιδα σχεδόν εξαφανίστηκαν (<1 περίπτωση ανά 100.000). Συγκεκριμένα, τα κρούσματα γρίπης είχαν αυξητική τάση το 2020 από ό, τι το 2019, αλλά εξαφανίστηκαν απότομα μετά από την κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι ουρολοιμώξεις μειώθηκαν μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά μόνο ελαφρώς, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ουρολοίμωξη δεν θεωρείται μεταδοτικό νόσημα.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, η επίδραση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην διασπορά των λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών είναι εντυπωσιακή. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, έτσι όταν τα σχολεία ξανανοίξουν, ανάλογα με τα ποσοστά των περιπτώσεων COVID-19 στις τοπικές κοινότητες, οι λοιμώξεις θα ξαναρχίσουν να μεταδίδονται μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, καθώς αναπόφευκτα θα προχωρήσουμε σε μια μετα- πανδημική εποχή, θα πρέπει να μην ξεχάσουμε τα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι συμπεριφορές που αναγκαστικά μάθαμε και υιοθετήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η δύναμη της υγιεινής των χεριών, η παραμονή στο σπίτι στο πρώτο σημάδι λοίμωξης και η σημασία των εμβολίων για μείωση της διασποράς των λοιμώξεων στα παιδιά.

Βιβλιογραφία

Hatoun J et al. Social distancing for COVID-19 and diagnoses of other infectious diseases in children. Pediatrics 2020 Sep 2; [e-pub]. (https://doi.org/10.1542/peds.2020-006460)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr