Ποιο είναι το επόμενο βήμα όταν το αντικαταθλιπτικό δεν είναι αποτελεσματικό;

Όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη, η μετάβαση σε σερτραλίνη, βουπροπιόνη ή βενλαφαξίνη έχει παρομοια αποτελέσματα. Η πρώιμη ανταπόκριση σε ένα αντικαταθλιπτικό είναι καλό σημάδι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. αλλά ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν 12 εβδομάδες για να ανταποκριθούν.

Όταν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε ένα αντικαταθλιπτικό, η πιο συνηθισμένη στρατηγική είναι η αλλαγή σε άλλο φάρμακο, αλλά υπάρχουν πολλές απορίες:

  • Ποιο θα πρέπει να επιλεγεί;
  • Πόσο πρέπει να περιμένουμε για την ανταπόκριση στη θεραπεία;
  • Μπορούν ορισμένα κλινικά χαρακτηριστικά να προβλέψουν το αποτέλεσμα της θεραπείας ή το χρόνο μέχρι την ανταπόκριση;

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές έκαναν ανάλυση των δεδομένων της STAR * D σε 438 ασθενείς οι οποίοι, αφού δεν ανταποκρίθηκαν σε 12 εβδομάδες σιταλοπράμης, τυχαιοποιήθηκαν σε σερτραλίνη, βουπροπιόνη παρατεταμένης αποδέσμευσης ή βενλαφαξίνη παρατεταμένης αποδέσμευσης για 14 εβδομάδες.

Η δοσολογία, καθοδηγούμενη από μετρήσεις της κατάθλιψης, ήταν επιθετική. Το 80% των ασθενών ολοκλήρωσαν ≥6 εβδομάδες θεραπείας. Συνολικά, 131 ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων 91 που μπήκαν σε ύφεση (περίπου 30% και 20%, αντίστοιχα). Τα φάρμακα δεν διέφεραν στη μείωση των συμπτωμάτων, των ανεπιθύμητων ενεργειών, της λειτουργικότητας ή της απόσυρσης από τη μελέτη. Η ύφεση και η ανταπόκριση κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα καθ ‘όλη τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, αλλά οι μισοί ασθενείς δεν είχαν επιτύχει το τελικό αποτέλεσμα έως τις 6 εβδομάδες και το 33% αυτών που τελικά ανταποκρίθηκαν δεν είχαν ανταποκριθεί στις 9 πρώτες εβδομάδες. Ασθενείς με> 20% μείωση των συμπτωμάτων στις 2 εβδομάδες είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανταπόκριση στη θεραπεία ή ύφεση. Δεν εντοπίστηκαν άλλοι κλινικοί προγνωστικοί παράγοντες. Άτομα με μεγαλύτερες σωματικές αναπηρίες, ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν ακόμη και «εν μέρει» (δηλαδή, μείωση των συμπτωμάτων κατά 35%).

Αυτή η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών ανταποκρίνεται στο επόμενο αντικαταθλιπτικό, χωρίς να υπάρχει διαφορά μεταξύ των φαρμάκων. Ενώ η πρώιμη βελτίωση των συμπτωμάτων προβλέπει την απόλυτη απόκριση ή ύφεση, πολλοί ασθενείς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στη θεραπεία. Έτσι, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν διακόψουν μια θεραπεία ως αποτυχημένη, αλλά αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν ένας ασθενής απογοητευμένος από τη βραδεία ανταπόκριση απαιτεί αλλαγή της θεραπείας.

Βιβλιογραφία

Rush AJ et al. What to expect when switching to a second antidepressant medication following an ineffective initial SSRI: A report from the randomized clinical STAR*D study. J Clin Psychiatry 2020 Aug 11

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr