Σε ασθενείς με κολικό του νεφρού πότε είμαστε βέβαιοι ότι ο λίθος έπεσε από τον ουρητήρα;

salt in shape of kidney on dark floor

Σε ασθενείς με λίθο (πέτρα) στον ουρητήρα που αντιμετωπίζονται συντηρητικά (δηλαδή, χωρίς ουρολογική παρέμβαση), πόσο ακριβής είναι η ύφεση του πόνου και η μαρτυρία του ασθενούς ότι είδε την πέτρα στα ούρα ως δείκτες ότι η πέτρα έχει περάσει πραγματικά; Για να το διευκρινίσουν αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν 212 ασθενείς που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων με λίθο στον ουρητήρα τεκμηριωμένο με υπολογιστική τομογραφία (μέσο μέγεθος πέτρας, 6,5 mm) και αντιμετωπίστηκαν ιατρικά. 18 ημέρες αργότερα, κατά μέσο όρο με απεικονιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πέτρα είχε πέσει από τον ουρητήρα σε 105 ασθενείς. Τα ευρήματα της μελέτης  ήταν τα εξής:

  • Από τους 129 ασθενείς που ανέφεραν ύφεση του πόνου, το 37% είχε ακόμη πέτρες στον ουρητήρα.
  • Από τους 72 ασθενείς που παρατήρησαν τη διέλευση της πέτρας τους, το 19% είχε ακόμη λίθο στον ουρητήρα.
  • Από τους 59 ασθενείς που είχαν και ύφεση του πόνου αλλά και παρατήρησαν διέλευση της πέτρας, το 20% είχε ακόμη λίθο στον ουρητήρα.

Η ύφεση του πόνου και η μαρτυρία του ασθενούς ότι η πέτρα πέρασε από τον ουρητήρα ασφαλώς είναι κάποιο σημάδι, αλλά με μικρή προγνωστική ακρίβεια.

Το συμπέρασμα από αυτή τη μελέτη είναι ότι σε όλους τους ασθενείς με κολικό νεφρού θα πρέπει να διενεργείται μια απεικονιστική εξέταση μετά την οξεία φάση για να είμαστε βέβαιοι ότι ο λίθος έχει περάσει από τον ουρητήρα και να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο υδρονέφρωσης.

Βιβλιογραφία

McLarty R et al. Patient reported outcomes predicting spontaneous stone passage may not have acceptable accuracy. J Urol 2020 Sep; 204:524.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr