Πέντε τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο νόσου Alzheimer

Πέντε αλλαγές στη συμπεριφορά σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Alzheimer, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη: όσο περισσότερες από αυτές ακολουθείτε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής από δύο βάσεις δεδομένων: μια με 1.845 άτομα των οποίων η μέση ηλικία ήταν 73, και μια άλλη με 920 άτομα των οποίων η μέση ηλικία ήταν 81 ετών. Κανένας απ’ αυτούς δεν είχε νόσο Alzheimer στην αρχή της μελέτης. Τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο περίπου έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι 608 παρουσίασαν τη νόσο του Alzheimer.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες σύμφωνα με την προσήλωσή τους σε πέντε συμπεριφορές:

  1. αποχή από κάπνισμα
  2. τακτική μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα
  3. ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
  4. μεσογειακή ποιοτική διατροφή 
  5. ενασχόληση με μια γνωστική δραστηριότητα

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν κανέναν ή μόνο έναν από τους προαναφερθέντες παράγοντες υγιεινής διαβίωσης, εκείνοι με δύο ή τρεις είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 37% για άνοια Alzheimer και εκείνοι με τέσσερις ή πέντε είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%.

Αυτή η μελέτη  επικεντρώθηκε σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Και οι πέντε από αυτούς τους παράγοντες σχετίζονται μεταξύ τους, πρόσθεσε και λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό.

Φαίνεται ότι είναι σημαντική η ενασχόληση με γνωστικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα βιβλίων και εφημερίδων και τα παιχνίδια που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως το σκάκι και η ντάμα. Επίσης σημαντική φαίνεται και η τακτική άσκηση καθώς και η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, ψάρια και όσο γίνεται λιγότερα τηγανητά τρόφιμα.

Βιβλιογραφία

Klodian Dhana, et al. Healthy lifestyle and the risk of Alzheimer dementia. Findings from 2 longitudinal studies. Neurology Jul 2020, 95 (4) e374-e383

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr