Σημαντικά οφέλη στην καρδιά και τους νεφρούς από τα νέα αντιδιαβητικά φάρμακα

Οι αναστολείς του μεταφορέα γλυκόζης νατρίου 2 (SGLT2) και οι αγωνιστές του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1 ανάλογα) θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη θεραπεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο, με σκοπό την προστασία της καρδιάς και των νεφρών, όπως συμβουλεύει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) σε μια νέα επιστημονική δήλωση. Η επιστημονική αυτή δήλωση, “Cardiorenal Protection With the Newer Antidiabetic Agents in Patients With Diabetes and Chronic Kidney Disease”, δημοσιεύτηκε online στις 28 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Circulation.

Συνολικά, τα αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών δείχνουν ότι οι αναστολείς SGLT2 και τα GLP-1 ανάλογα, δύο νεότερες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων, μειώνουν σημαντικά και με ασφάλεια τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, τους θανάτους και την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για αιμοκάθαρση, μεταμόσχευση και θάνατο. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν οφέλη σε χρόνια νεφρική νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια ακόμη και σε ασθενείς χωρίς διαβήτη. Αυτά τα δεδομένα αλλάζουν την θεραπευτική τόσο στην καρδιολογία όσο και στη νεφρολογία.

Οι συστάσεις της American Heart Association

  • Θα πρέπει να γίνεται έγκαιρη και συνεχής εκτίμηση των κινδύνων για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο σε ασθενείς που μπορεί να επωφεληθούν από τους αναστολείς SGLT2 ή τα GLP-1 ανάλογα.
  • Θα πρέπει να προσαρμόζονται οι επιλογές φαρμάκων ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου αναστολέα SGLT2 ή GLP-1 αναλόγου μπορεί να υπαγορεύεται από το κόστος του φαρμάκου, τη διαθεσιμότητα και άλλα.
  • Θα πρέπει να προσαρμόζεται η υπόλοιπη θεραπεία με αυτά τα φάρμακα και να λαμβάνεται υπόψη το πρόβλημα της πολυφαρμακίας, το οποίο είναι συνηθισμένο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Θα πρέπει να διακόπτονται φάρμακα που δεν χρειάζονται.
  • Θα πρέπει να προσδιορίχονται οι κίνδυνοι για υπογλυκαιμία και να εκπαιδεύονται οι ασθενείς στα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία.
  • Παρακολούθηση και ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Να ενημερώνονται οι ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους και τα συμπτώματα της ευγλυκαιμικής διαβητικής κετοξέωσης (DKA) που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη λήψη των αναστολέων SGLT2, καθώς και της κλασικής διαβητικής κετοξέωσης, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.
  • Να ελέγχονται τακτικά και να ενημερώνονται οι ασθενείς σχετικά με τη φροντίδα των ποδιών για να αποτρέπονται τα  έλκη στα πόδια ή οι φουσκάλες που μπορούν γρήγορα να μολυνθούν και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Υπάρχουν δύο ακόμη υποομάδες ασθενών που μπορεί να επωφεληθούν από τους αναστολείς SGLT2 και τα GLP-1 ανάλογα: εκείνοι με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF) με ή χωρίς διαβήτη και εκείνοι με χρόνια νεφρική νόσο που δεν έχουν διαβήτη. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα για την καθιέρωση της χρήσης αναστολέων SGLT2 και GLP-1 αναλόγων σε αυτούς τους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Janani Rangaswami, et al. Cardiorenal Protection With the Newer Antidiabetic Agents in Patients With Diabetes and Chronic Kidney Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association. 28 Sep 2020 https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000920. Circulation

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr