Η γρίπη συχνά συνoδεύεται από καρδιαγγειακά επεισόδια: άλλος ένας λόγος για το αντιγριπικό εμβόλιο

Αν και τα συμπτώματα από το αναπνευστικό είναι ευρέως γνωστά χαρακτηριστικά της γρίπης, συχνά εμφανίζονται και καρδιαγγειακά επεισόδια πράγμα που είναι εν πολλοίς άγνωστο σε πολλούς κλινικούς ιατρούς και φυσικά στους ασθενείς.

Για να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης των οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με τη γρίπη, πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική (cross-sectional) μελέτη με τη χρήση των δεδομένων από το πολυκεντρικό δίκτυο επιτήρησης της γρίπης των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2018.

Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 80.000 νοσηλευθένετες ασθενείς (μέση ηλικία 69 έτη) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Περίπου το 40% των ασθενών δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. 12% των ασθενών παρουσίασαν οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια, συχνότερα οξεία καρδιακή ανεπάρκεια ή οξεία ισχαιμική καρδιοπάθεια Μεταξύ αυτών των ασθενών, το 31% νοσηλέυθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το 7% πέθανε.

Παρότι οι συγχρονικές μελέτες έχουν κάποιους περιορισμούς εξ ορισμού, αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι, σε νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, οι οξείες καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι συχνές και σχετίζονται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους το ενδεχόμενο της γρίπης σε ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης: η γρίπη μπορεί να είναι το συμβάν που οδήγησε έναν ασθενή να παρουσιάσει ένα οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Βιβλιογραφία

Chow EJ et al. Acute cardiovascular events associated with influenza in hospitalized adults: A cross-sectional study. Ann Intern Med 2020 Aug 25

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr