Η σιταγλιπτίνη μείωσε τους θανάτους σε άτομα με διαβήτη που νοσηλεύθηκαν λόγω COVID-19

Η σιταγλιπτίνη είναι ένα γνωστό αντιδιαβητικό φάρμακο και ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4). Είναι ένα από τα φάρμακα δεύτερης γραμμής στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ως προσθήκη στη μετφορμίνη.

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, η προσθήκη της σιταγλιπτίνης στην συνηθισμένη θεραπεία με ινσουλίνη σχετίσστηκε με σημαντική μείωση της θνησιμότητας, σύμφωνα με μια μικρή αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Ερευνητές στην Ιταλία συνέκριναν 169 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε σιταγλιπτίνη σε συνδυασμό με ινσουλίνη έναντι 169 ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε μόνο ινσουλίνη. Περίπου το 18% των ατόμων της ομάδας σιταγλιπτίνης και το 37% της ομάδας μονοθεραπείας με ινσουλίνη πέθαναν στο νοσοκομείο – μια διαφορά που παρέμεινε σημαντική μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή. Η σιταγλιπτίνη συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο για μηχανικό αερισμό και εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός μέσω του οποίου η σιταγλιπτίνη και αναστολείς DPP-4 είναι ενδεχομένως προστατευτικοί έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό. Ένας πιθανολογούμενος μηχανισμός είναι αυτή η κατηγοία φαρμάκων να περιορίζουν την είσοδο του ιού SARS-CoV-2 στα κύτταρα ή να μειώνουν τη φλεγμονή που που προκαλεί ο ιός.

Βιβλιογραφία

Sebastiano Bruno Solerte, et al. Sitagliptin Treatment at the Time of Hospitalization Was Associated With Reduced Mortality in Patients With Type 2 Diabetes and COVID-19: A Multicenter, Case-Control, Retrospective, Observational Study. Diabetes Care Publish Ahead of Print, published online September 29, 2020

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr