Ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιωθούν τα συμπτώματα της περιφερικής αγγειοπάθειας: λήψη αρκετών υγρών

Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι η ημερήσια πρόσληψη 2,5 λίτρων υγρών ήταν ευεργετική.

Κάποιοι κλινικοί γιατροί στην Αργεντινή παρατήρησαν πρόσφατα ότι μια απλή παρέμβαση – η έντονη ενυδάτωση – βελτίωσε τα συμπτώματα σε αρκετούς ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στις γάμπες κατά το βάδισμα) η οποία προκαλείται από αθηροσκληρωτική στένωση των περιφερικών αρτηριών. Τώρα, σε μια προοπτική μελέτη, αυτή η ομάδα γιατρών εξέτασε συστηματικά την επίδραση της ενυδάτωσης σε 132 ασθενείς (με μέση ηλικία 72 έτη) οι οποίοι παρουσίαζαν διαλείπουσα χωλότητα παρά τη θεραπεία με άσκηση, τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου και σιλοσταζόλη. Οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες να πίνουν 2500 mL υγρών ημερησίως (κατά την έναρξη η μέση πρόσληψη υγρών ήταν 1000 mL ημερησίως). Αποκλείστηκαν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή όσοι είχαν κρεατινίνη ορού> 1,5 mg / dL.

Η μέση απόσταση με τα πόδια σε διάδρομο αυξήθηκε από 100 μέτρα στην έναρξη της μελέτης στα 535 μέτρα στις 6 εβδομάδες παρακολούθησης. Ο μέσος χρόνος έως την εμφάνιση χωλότητας αυξήθηκε από 1,3 σε 6,3 λεπτά. Αυτές οι βελτιώσεις εξακολούθησαν να διαρκούν επί 6 μήνες.

Αυτά τα αξιοσημείωτα ευρήματα φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μελέτη δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί να προδιαθέτει σε αγγειακή ισχαιμία και έχει παρατηρηθεί ότι η ημερήσια πρόσληψη υγρών τείνει να είναι αρκετά χαμηλή σε πολλούς από τους ηλικιωμένους ασθενείς – μερικές φορές λιγότερο από 1 λίτρο ημερησίως. Επομένως, όταν η χωλότητα επιμένει παρά τη συνήθη θεραπεία, μια δοκιμή έντονης ενυδάτωσης μπορεί να αξίζει τον κόπο σε ασθενείς που δεν έχουν αντένδειξη για την καθημερινή πρόσληψη υγρών τουλάχιστον 2 λίτρων.

Βιβλιογραφία

Parodi JC et al. Hydration may reverse most symptoms of lower extremity intermittent claudication or rest pain. J Vasc Surg 2020 Oct; 72:1459

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr