Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19

Τρεις σημαντικοί οργανισμοί δημοσίευσαν νέες ενημερωμένες οδηγίες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Από την πρώτη ταυτοποίησή του στην πόλη Γουχάν της Κίνας, τον Ιανουάριο του 2020, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) έχει προσβάλει μέχρι τώρα περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.

Τώρα, τρεις σημαντικοί οργανισμοί – ο ΠΟΥ, η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής (IDSA) και το NIH – δημοσίευσαν, αλλά ανεξάρτητα, ενημερωμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με λοίμωξη από SARS-CoV-2 (COVID-19), απεικονίζοντας τις ταχέως αυξανόμενες γνώσεις και τα συνεχώς αναδυόμενα στοιχεία από μελέτες που ολοκληρώνονται. Και οι 3 οδηγίες αναπτύχθηκαν από ομάδες εμπειρογνωμόνων χρησιμοποιώντας μεθόδους αξιολόγησης βάσει ενδείξεων.

Η ενημερωμένη οδηγία NIH είναι η πιο ολοκληρωμένη από τις τρεις δημοσιεύσεις, παρέχοντας οδηγίες για διάφορες καταστάσεις αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πληθυσμών και ερευνητικών θεραπειών, ενώ οι οδηγίες του ΠΟΥ και του IDSA επικεντρώνονται περισσότερο σε θέματα θεραπείας των πιο διαδεδομένων παραγόντων, κυρίως του remdesivir και των κορτικοστεροειδών .

Βασικές συστάσεις
Και οι 3 οδηγίες συνιστούν την αποφυγή χορήγησης χλωροκίνης, υδροξυχλωροκίνης, λοπιναβίρης / ριτοναβίρης ή αζιθρομυκίνης για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Οι οδηγίες IDSA και NIH συνιστούν 5 ημέρες ρεμδεσιβίρης για τους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο, αλλά όχι για τα άτομα σε μηχανικό αερισμό ή οξυγόνωση εξωσωματικής μεμβράνης.

Οι οδηγίες NIH προτείνουν τη συγχορήγηση ρεμδεσιβίρης και δεξαμεθαζόνης για ασθενείς με σοβαρή νόσο, καθώς και για αυτούς σε μη επεμβατικό αερισμό  και σε αυτούς που πρόσφατα διασωληνώθηκαν.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ συνιστούν να μην χρησιμοποιείται η ρεμδεσιβίρη σε καμία περίπτωση.

Και οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές συμφωνούν ότι η δεξαμεθαζόνη σε δόση 6 mg μία φορά την ημέρα (ή ισοδύναμο κορτικοστεροειδές) θα πρέπει να χορηγείται στους νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρή νόσο που χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου ή αερισμό (μη επεμβατικό ή επεμβατικό) και συνιστούν την χορήγησή της σε άτομα με ήπια νόσο χωρίς ανάγκη οξυγόνου, ακόμη και αν νοσηλεύονται.

Οι κατευθυντήριες γραμμές IDSA και NIH δεν συνιστούν τη χρήση ρουτίνας tocilizumab, bamlanivimab ή αναρρωτικού πλάσματος.

Αυτές οι τρεις οδηγίες συνοψίζουν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19. Συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στις συστάσεις τους, εκτός από τη χρήση της ρεμδεσιβίρης. Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τη χορήγηση της ρεμδεσιβίρης βασίζονται κυρίως στα αποτελέσματα της μελέτης SOLIDARITY. Τόσο οι κατευθυντήριες γραμμές IDSA όσο και οι οδηγίες NIH ενθαρρύνουν το σχεδιασμό περισσότερων ερευνών για θεραπείες που βασίζονται στο ανοσοποιητικό, για τις οποίες τα δεδομένα δεν είναι επαρκή μέχρι στιγμής. Καθώς οι γνώσεις σχετικά με την COVID-19 αυξάνονται ταχύτατα, αυτές οι οδηγίες θα χρειαστούν συχνές ενημερώσεις στο εγγύς μέλλον.

Βιβλιογραφία

Rochwerg B et al. A living WHO guideline on drugs for covid-19. BMJ 2020 Sep 4; 370:m3379. (https://doi.org/10.1136/bmj.m3379)

COVID-19 Treatment Guidelines Panel. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) treatment guidelines. National Institutes of Health; 2020 Dec 3. (https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/)

Bhimraj A et al. Infectious Diseases Society of America guidelines on the treatment and management of patients with COVID-19 Infectious Diseases Society of America; 2020 Dec 2. (https://www.idsociety.org/COVID19guidelines)

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr