Εμβόλια COVID-19: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας

Τέσσερα άτομα μέχρι στιγμής παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer-BioNTech. Φαίνεται ότι αυτό δεν πρέπει να αποτρέψει τους περισσότερους από το να εμβολιαστούν.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν σε 2 επαγγελματίες υγείας που έλαβαν μια δόση του εμβολίου της Pfizer στην Αλάσκα αυτή την εβδομάδα έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι τα άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για το εμβόλιο. Ακολούθησαν 2 ακόμη περιπτώσεις αλλεργίας από το εμβόλιο στη Βρετανία. Τρία από τα 4 συνολικά περιστατικά ήταν αρκετά σοβαρά για να χαρακτηριστούν ως αναφυλακτική αντίδραση, μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή εκδήλωση. Αλλά και τα 4 άτομα φαίνεται πλέον να έχουν αναρρώσει χωρίς απώτερες συνέπειες.

Οι ειδικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρακολουθούν σχολαστικά τους εμβολιασμένους ανθρώπους για να δουν αν θα εμφανιστούν περισσότερες περιπτώσεις αλλεργίας. Την περασμένη εβδομάδα, Βρετανοί επιστήμονες συνέστησαν την απαγόρευση της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer σε άτομα που είχαν προηγουμένως αναφυλακτικές (και όχι απλά αλλεργικές) αντιδράσεις σε τρόφιμα, φάρμακα ή εμβόλια.

Το σύνολο των δεδομένων μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να υποστηρίζει τους εμβολιασμούς με το εμβίλιο της Pfizer, χωρίς νέους περιορισμούς. Ο F.D.A. θα συνεργαστεί με την Pfizer για να αναθεωρήσει τα ενημερωτικά έντυπα και να δημοσιεύσει πληροφορίες για το εμβόλιο, ώστε το κοινό να κατανοήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων και να γνωρίζει πώς να τις αναφέρει.

Τι γνωρίζουμε για τα άτομα που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση;

Οι δύο πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων παρουσιάστηκαν σε 2 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Βρετανία. Και οι 2 είχαν ιατρικό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά στο παρελθόν δεν ήταν γνωστό ότι είχαν προβλήματα με οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Μετά από μια ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) – η τυπική θεραπεία για αναφυλαξία – και οι δύο ανάρρωσαν. Αναφέρθηκε επίσης και ένα τρίτο περιστατικό στη Βρετανία που περιγράφηκε ως «πιθανή αλλεργική αντίδραση» και φαίνεται ότι ήταν πολύ ήπιο.

Ακολούθησαν 2 επαγγελματίες υγείας στην Αλάσκα οι οποίοι παρουσίασαν επίσης αλλεργικές αντιδράσεις. Η μια από τις 2 ήταν πολύ ήπια. Αλλά η άλλη αντίδραση, που συνέβη σε μια μεσήλικη γυναίκα χωρίς ιστορικό αλλεργιών, ήταν αρκετά σοβαρή για να χρειαστεί νοσηλεία, παρότι χορηγήθηκε ένεση επινεφρίνης.

Πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο. Οι αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια είναι σπάνιες και εμφανίζονται με συχνότητα περίπου μια στο 1 εκατομμύριο.

Επίσης είναι λίγο περίεργο να βλέπουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις να συσσωρεύονται σε δύο μόνο περιοχές: τη Βρετανία και την Αλάσκα. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο αυτών σημείων μπορεί να βοηθήσουν να κατανοήσουμε την πηγή του προβλήματος.

Είναι σίγουρο ότι οι αλλργικές αντιδράσεις οφείλονται στο εμβόλιο;

Έτσι φαίνεται αφού παρουσιάστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά από την ένεση.

Δεν είναι γνωστό εάν ένα συγκεκριμένο συστατικό του εμβολίου μπορεί να ήταν η αιτία. Το εμβόλιο της Pfizer περιέχει μόνο 10 συστατικά. Το πιο σημαντικό είναι ένα μόριο που ονομάζεται messenger RNA ή mRNA – γενετικό υλικό που μπορεί να καθοδηγήσει τα ανθρώπινα κύτταρα να φτιάξουν μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού που ονομάζεται spike. Μόλις κατασκευαστεί, η πρωτεϊνη spike διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, ώστε να μπορεί να τον καταπολεμά στο μέλλον. Το messenger RNA, το οποίο βρίσκεται φυσικά στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι απίθανο να αποτελέσει απειλή για τον άνθρωπο, ενώ αποδομείται μέσα σε μια περίπου ημέρα από την ένεση.

Τα άλλα 9 συστατικά είναι ένα μείγμα αλάτων, λιπαρών ουσιών και σακχάρων που σταθεροποιούν το εμβόλιο. Κανένα δεν ανήκει στα κοινά αλλεργιογόνα. Η μόνη χημική ουσία με ιστορικό πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη ή PEG, η οποία βοηθά στη συσκευασία του mRNA σε ένα λιπαρό περίβλημα, προστατεύοντάς το καθώς πηγαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Αλλά το PEG είναι, γενικά, αδρανές και διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται στη γέλη τωνυπερήχων, σε καθαρτικά όπως το Miralax και σε ενέσιμα στεροειδή. Είναι πολύ ασυνήθιστο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Είναι πιθανό ότι κάτι άλλο θα μπορούσε να προκαλεί τις αντιδράσεις – ίσως ένας παράγοντας που σχετίζεται με τον τρόπο μεταφοράς, απόψυξης ή χορήγησης των εμβολίων.

Υπήρχαν αλλεργικές αντιδράσεις στους εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες του εμβολίου της Pfizer;

Ένας μικρός αριθμός εθελοντών στις κλινικές μελέτες της Pfizer παρουσίασε αλλεργικές αντιδράσεις. Μόνο ένας από τους 18.801 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο σε μια μελέτη είχε αναφυλαξία και το περιστατικό κρίθηκε άσχετο με το εμβόλιο. Δεν βρέθηκαν σοβαρές αντιδράσεις σε άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).

Η Pfizer απέκλεισε τα άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλια από τις κλινικές μελέτες της.

Η άποψη του FDA

Ο οργανισμός έχει συμβουλεύσει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή, σημειώνοντας ότι οι οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να χορηγούν το εμβόλιο σε οποιονδήποτε με «γνωστό ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης» σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου, κάτι που είναι μια συνηθισμένη αντένδειξη για τα εμβόλια.

Τα άτομα με ιστορικό ήπιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπι να εμβολιαστούν;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα άτομα με ιστορικό ήπιας αλλεργίας, το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο, πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο. Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα μιας ακατάλληλης ανοσοαπόκρισης σε κάτι αβλαβές – γύρη, φυστίκια, γάτα και άλλα παρόμοια. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα αυτής της υπερβολικής αντίδρασης είναι ήπια συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, βήχας, φτέρνισμα ή εξάνθημα.

Φυσικά η ύπαρξη αλλεργίας σε μια ουσία δεν εγγυάται την αντίδραση σε μιαάλλη. Πρόσφατα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας εξέδωσε οδηγίες που δηλώνουν ότι τα άτομα με τις συνήθεις αλλεργίες «δεν είναι πιο πιθανό από το ευρύ κοινό να έχουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech Covid-19».

Επομένως, τα άτομα με ιστορικό ήπιας αλλεργίας ή άσθματος δεν έχουν λόγο να αποφύγουν το εμβόλιο.

Τι πρέπει να γίνει με τα άτομα που έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.

Οι οδηγίες που εκδόθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προσδιορίζουν μόνο μία ομάδα ατόμων που μπορεί να μην θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer: άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα από τα συστατικά του εμβολίου.

Τα άτομα με ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιαδήποτε άλλη ουσία, συμπεριλαμβανομένων άλλων εμβολίων ή ενέσιμων φαρμάκων, μπορούν επίσης να λάβουν το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτούν τους ιατρούς και να παρακολουθούνται για 30 λεπτά μετά τη λήψη τους. Όλοι οι άλλοι, όπως άτομα με ήπιες ή καθόλου αλλεργίες, πρέπει να περιμένουν μόνο 15 λεπτά πριν φύγουν από τον τόπο εμβολιασμού.

Συνήθως, οι άμεσες αντιδράσεις που χρειάζονται τη χορήγηση επινεφρίνης είναι αυτές που συμβαίνουν μέσα στα πρώτα 30 λεπτά,

Βιβλιογραφία

Katherine J. Wu. The New York Times

American College of Allergy, Asthma, and Immunology Releases Guidance on Risk of Allergic Reactions to the Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1384 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr