ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Γερασμένα και τραυματισμένα νευρικά κύτταρα ξανάγιναν νέα και υγιή σε πειραματόζωα

Ένας φορέας που μεταφέρει τρία γονίδια αποκατέστησε τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς σε ποντικούς-πειραματόζωα.

Τα κύτταρα μας, ιδιαίτερα οι νευρώνες, χάνουν την αναγεννητική δυνατότητα καθώς μεγαλώνουν. Με την αύξηση της ηλικίας έρχεται μια σειρά αλλαγών στην έκφραση των γονιδίων (επιγενετικές αλλαγές). Σε προηγούμενο πείραμα, οι γενετικοί χειρισμοί σε ένα εργαστηριακό δίσκο μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη γήρανση σε ενήλικα ανθρώπινα κύτταρα in vitro. Θα μπορούσαν τα γηράσκοντα κύτταρα, ακόμη και οι νευρώνες, να γίνουν πιο νεανικά στα ζωντανά όντα;

Μια νέα έκθεση αναφέρει ότι η εισαγωγή ενός συνδυασμού τριών γονιδίων σε νευρώνες του αμφιβληστροειδούς ποντικού και ανθρώπου αποκαθιστά το νεανικό επιγενετικό πρότυπο και ενισχύει την αναγέννηση μετά από τραυματισμό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ιικό φορέα που μεταφέρει αυτά τα τρία γονίδια και τον ένεσαν στο υαλώδες υγρό των ματιών δύο ομάδων ποντικών: ποντίκια που τυφλώθηκαν από τη γήρανση και ποντίκια που τυφλώθηκαν από το γλαύκωμα. Στα γηράσκοντα ποντίκια, η όραση αποκαταστάθηκε πλήρως. Στα ποντίκια με γλαύκωμα, η όραση αποκαταστάθηκε κατά περίπου 50%. Η παρέμβαση δεν προκάλεσε εμφανείς δυσμενείς επιπτώσεις. Ταυτοποιηθηκαν οι βιοχημικοί μηχανισμοί με τους οποίους αυτό το γενετικό κοκτέιλ αποκατέστησε την υγεία των νευρώνων.

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, οι βιολόγοι ανακάλυψαν ότι η γήρανση των κυττάρων είναι αναστρέψιμη και όχι αναπόφευκτη και ότι επίσης η γήρανση μπορεί να καθυστερήσει με γενετικούς χειρισμούς σε σκουλήκια και σε ορισμένα άλλα ζώα. Αυτή η πρόσφατη αναφορά ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα της γήρανσης και του τραυματισμού στα νευρικά κύτταρα των θηλαστικών μπορούν να αντιστραφούν σε ένα ζωντανό ζώο. Εάν επαληθευθεί, αυτή η αναφορά θα μπορούσε να γίνει ορόσημο στη βιοϊατρική ιστορία.

Βιβλιογραφία

Lu Y et al. Reprogramming to recover youthful epigenetic information and restore vision. Nature 2020 Dec; 588:124.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr