Περιορίστε το κόκκινο κρέας: αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Στους άνδρες, η κατανάλωση πρωτεΐνης από άλλες πηγές πλην του κόκκινου κρέατος οδήγησε σε χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Υπάρχουν ενδείξεις μέχρι σήμερα που δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία σε όλα τα δεδομένα. Πολλές μελέτες απέτυχαν να προσδιορίσουν τις πηγές ενέργειας σε συγκριτικές δίαιτες, οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν αθηρογόνες.

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε παρκαολούθηση περισσότερων από 40.000 ανδρών επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ (μέση ηλικία κατά την έναρξη 53 έτη) επί 30 χρόνια. Έγινε κ λεπτομερής  αταγραφή των διατροφικών δεδομένων κάθε 4 χρόνια και των δεδομένων σχετικά με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, τον τρόπο ζωής και τα ιατρικά συμβάντα ανά διετία.

Η αυξημένη συνολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε σημαντικά με μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Ομοίως, σημαντικές συσχετίσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Σε σύγκριση με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, η ισοδύναμη πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές (από όσπρια, ξηρούς καρπούς και σόγια), γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δημητριακών ολικής αλέσεως και αυγών συσχετίστηκαν σημαντικά με μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (π.χ. λόγος κινδύνου 0,86 για την φυτική πρωτεΐνη έναντι του κόκκινου κρέατος).

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα, όπως οι επιδράσεις του κορεσμένου λίπους, της χοληστερόλης και του σιδήρου που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, καθώς και η περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίς των φυτικών πηγών πρωτεϊνης. Δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και για τις γυναίκες και τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για χώρες ή εθνικές ομάδες των οποίων τα διαιτητικά συστατικά διαφέρουν ουσιαστικά από τις δίαιτες των δυτικών χωρών με υψηλό εισόδημα.

Ποιό είναι το κόκκινο, ποιό το λευκό και ποιό το επεξεργασμένο κρέας;

Κόκκινο κρέας θεωρείται το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό, το αρνί, τα παϊδάκια και το κατσίκι, καθώς και οποιοδήποτε παράγωγό τους, όπως ο κιμάς.

Λευκό κρέας θεωρείται κυρίως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Δευτερευόντως, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η πάπια, η χήνα αλλά και το ψάρι.

Επεξεργασμένο κρέας θεωρείται οποιοδήποτε κρέας έχει συντηρηθεί και διατίθεται στο εμπόριο έπειτα από την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών, όπως το μπέικον, το σαλάμι, το λουκάνικο. Τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια και άλλα παρόμοια προϊόντα κατατάσσονται στην κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος εάν έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία με προσθήκη χημικών ουσιών ή συντηρητικών.

Βιβλιογραφία

Al-Shaar L et al. Red meat intake and risk of coronary heart disease among US men: Prospective cohort study. BMJ 2020 Dec 2; 371:m4141

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr