Μελέτη ColCORONA: Η κολχικίνη μειώνει τις επιπλοκές σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19

Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο κολχικίνη, που υπάρχει σε χάπι και λαμβάνεται εύκολα από το στόμα, μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές και τη νοσηλεία σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με COVID-19, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τους ερευνητές του ColCORONA.

Μετά από 1 μήνα θεραπείας, σημειώθηκε μείωση του κινδύνου κατά 21% στο αρχικό σύνθετο τελικό σημείο του θανάτου ή της νοσηλείας που όμως δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο μεταξύ 4.488 εξωτερικών ασθενών που συμμετείχαν στην παγκόσμια μελέτη φάσης 3.

Ωστόσο, μετά τον αποκλεισμό 329 ασθενών χωρίς επιβεβαιωτικό τεστ PCR , η χρήση κολχικίνης αναφέρθηκε ότι μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες κατά 25%, την ανάγκη για μηχανικό αερισμό κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

Ενδεχομένως πρόκειται για σημαντική ιατρική ανακάλυψη. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε άλλη εγκεκριμένη θεραπεία για την πρόληψη των επιπλοκών του COVID-19 σε εξωτερικούς ασθενείς, για να τους αποτρέψουμε από το να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Η Ελλάδα επανεξέτασε τα δεδομένα πολύ γρήγορα και τα ενέκρινε χθες 25/1/2021. Πρόκειται για μια νέα ελπίδα στους ασθενείς κατά του κορωνοϊού.

Έχοντας καεί από την υδροξυχλωροκίνη αλλά και άλλες θεραπείες που προκάλεσαν ενθουσιασμό αρχικά και κατόπιν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, υπήρξε μετριοπαθής ανταπόκριση της ιατρικής κοινότητας παγκόσμια αναμένοντας δικαιολογημένα τη δημοσίευση περισσότερων λεπτομερειών.

Το δελτίο τύπου σχετικά με τη μελέτη είναι ασαφές και δεν παρέχει λεπτομέρειες όπως οι λόγοι κινδύνου, τα διαστήματα εμπιστοσύνης και οι τιμές P. Είναι αδύνατο να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης χωρίς αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζουμε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τη συλλογή των δεδομένων. Θα πρέπει να δούμε το πλήρες άρθρο της μελέτης όταν δημοσιευθεί για να ερμηνεύσουμε επαρκώς τα αποτελέσματα.

Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο φτηνό, καλά ανεκτό και τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα δίνουν μεγάλες ελπίδες. Το φάρμακο αυτό μέχρι τώρα χρησιμοποιείται στην ουρική αρθρίτιδα, στην περικαρδίτιδα ενώ υπάρχει σημαντική έρευνα και στο έμφραγμα μυοκαρδίου. Σε μια πρόσφατη ελληνική μελέτη 105 ασθενών της επίδρασης της κολχικίνης στη λοίμωξη COVID-19, τη GRECCO-19, μείωσε το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, αλλά όχι τη θνησιμότητα.

Η μελέτη ColCORONA σχεδιάστηκε για να περιλάβει 6.000 εξωτερικούς ασθενείς, 40 ετών και πλέον, που είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη COVID-19 εντός των προηγούμενων 24 ωρών και είχαν ένα τουλάχιστον κριτήριο υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών, δείκτη μάζας σώματος ≥ 30 kg / m2, σακχαρώδη διαβήτη, ανεξέλεγκτη υπέρταση, γνωστή αναπνευστική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο, πυρετός ≥ 38,4 ° C τις τελευταίες 48 ώρες, δύσπνοια κατά την παρουσίαση, πανκυτταροπενία ή συνδυασμό υψηλού αριθμού ουδετερόφιλων και χαμηλού αριθμού λεμφοκυττάρων.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε τυχαία να λαμβάνουν είτε εικονικό φάρμακο είτε κολχικίνη 0,5 mg δύο φορές την ημέρα για 3 ημέρες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για άλλες 27 ημέρες.

Ο αριθμός που απαιτήθηκε για να αποφευχθεί μια επιπλοκή COVID-19 ήταν περίπου 60 ασθενείς.

Η κολχικίνη ήταν καλά ανεκτή και είχε λιγότερα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα από ό, τι το εικονικό φάρμακο. Η διάρροια εμφανίστηκε συχνότερα με την κολχικίνη, αλλά δεν υπήρξε αύξηση της πνευμονίας. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νεφρική νόσο.

Πηγές

Colchicine reduces the risk of COVID-19-related complications

Let’s stand up to COVID-19, while sitting at home

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 840 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Η Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr