Εντυπωσιακό μεταβολικό όφελος ακόμη και από ολιγόλεπτη άσκηση

Πολλές φορές θέλουμε να ξεκινήσουμε άσκηση αλλά η ιδέα ότι πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο σ’ αυτήν μας αποθαρρύνει. Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι πολλές μεταβολικές παράμετροι στο αίμα βελτιώνονται σημαντικά με μόνο 12 λεπτά άσκησης.

Αρκετές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Προφανώς, τα καρδιαγγειακά οφέλη προέρχονται από αλλαγές που επιφέρει η άσκηση στα επίπεδα διαφόρων μεταβολιτών, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι μεταβολίτες.

Μια ερευνητική ομάδα μέτρησε 588 μεταβολίτες αίματος πριν και αμέσως μετά από 12 λεπτά άσκησης ποδηλάτου σε 411 συμμετέχοντες από τη μελέτη Framingham Heart. Αυτή η σχετικά σύντομη άσκηση προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σε περισσότερους από το 80% των μεταβολιτών. Τα επίπεδα πολλών μεταβολιτών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκαν και οι μεταβολίτες που συνδέονται με τη λιπόλυση, τη βιοδιαθεσιμότητα του οξειδίου του αζώτου και την επαγωγή του καφέ λίπους αυξήθηκαν. Τα ευρήματα δοκιμάστηκαν και επιβεβαιώθηκαν σε μια δεύτερη ομάδα 783 συμμετεχόντων στη μελέτη Framingham.

Οι ευεργετικές μεταβολικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν λιγότερο έντονες σε άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Προσδιορίστηκαν υγιεινές και ανθυγιεινές μεταβολικές επιδράσεις της απόκρισης στην άσκηση, με βάση διάφορα μέτρα όπως η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης και ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός. Τέσσερις από τις ανθυγιεινές επιδράσεις συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλότερη συνολική θνησιμότητα κατά τη μέση παρακολούθηση των 23 ετών.

Είναι εντυπωσιακό πόσο δραματικές είναι οι αλλαγές στα επίπεδα των μεταβολιτών από ένα 12λεπτο πρόγραμμα άσκησης. Στη μελέτη δεν εξετάστηκε πόσο διαρκούν αυτές οι αλλαγές.

Βιβλιογραφία

Nayor M et al. Metabolic architecture of acute exercise response in middle-aged adults in the community. Circulation 2020 Nov 17; 142:1905.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr