Οι περισσότεροι που νόσησαν από COVID εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για τουλάχιστον 6 μήνες

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, οι ασσθενίς που ανέρρωσαν από COVID είναι προστατευμένοι έναντι νέας λοίμωξης από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η μελέτη αυτή, η οποία μέτρησε τις περιπτώσεις προσβολής από COVID-19 στη Βρετανία, καθώς και το πόσο καιρό τα αντισώματα παρέμειναν σε εκείνους που είχαν μολυνθεί, έδωσε κάποια διαβεβαίωση ότι οι γρήγορες περιπτώσεις επαναμόλυνσης θα είναι σπάνιες. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων διατηρούν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα τους για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση με τον κορωνοϊό.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν θετική εξέταση για προηγούμενη λοίμωξη COVID-19, το 99% διατήρησε αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 για τρεις μήνες. Μετά τους έξι μήνες παρακολούθησης, το 88% εξακολουθούσε να έχει ακόμη αντισώματα.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τα αποτελέσματα άλλων μελετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδία, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα στον κορωνοϊό έτειναν να παραμένουν για αρκετούς μήνες σε εκείνους που είχαν τη λοίμωξη και ανέρρωσαν.

Μια μελέτη βρετανών εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν COVID-19 ήταν πιθανό να είναι προστατευμέναγια τουλάχιστον πέντε μήνες, αλλά σημείωσε ότι εκείνοι με αντισώματα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Βιβλιογραφία

UK Biobank SARS-CoV-2 Serology Study. 15 Jan 2021.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr