Ο ψευδάργυρος (zinc) και η βιταμίνη C δεν προσφέρουν τίποτε στη θεραπεία της COVID-19

Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος δεν βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη COVID-19, ακόμη και όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με την πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για τη διερεύνηση των δύο συμπληρωμάτων υπό ιατρική παρακολούθηση. Παρά τη δημοφιλή χρήση της βιταμίνης C και του ψευδαργύρου για την καταπολέμηση ή τη μείωση της σοβαρότητας των ιογενών κρυολογημάτων και της γρίπης, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι τα δύο συμπληρώματα δεν ωφελούσαν τους ανθρώπους που απομονώθηκαν στο σπίτι με COVID-19.

Η χορήγηση του ενός ή του άλλου ή του συνδυασμού και των δύο σε ασθενείς δεν μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων της COVID-19. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανοσοποιητική λειτουργία και η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς 214 ενήλικες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 ανταποκρίθηκαν είτε σε: 10 ημέρες γλυκονικού ψευδαργύρου (50 χιλιοστόγραμμα / mg), βιταμίνης C (8.000 mg), συνδυασμό και των δύο ή στη συνήθη φροντίδα.

Η μελέτη, η οποία είχε ένα τελικό σημείο μείωσης των συμπτωμάτων κατά 50%, πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2020. Διακόπηκε νωρίς επειδή δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ασθενών.

Οι ασθενείς σε αυτή τη μελέτη δεν νοσηλεύτηκαν, αλλά έλαβαν θεραπεία ως εξωνοσοκομειακοί ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Thomas S, Patel D, Bittel B, et al. Effect of High-Dose Zinc and Ascorbic Acid Supplementation vs Usual Care on Symptom Length and Reduction Among Ambulatory Patients With SARS-CoV-2 Infection: The COVID A to Z Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2021;4(2):e210369.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr