Μυαλγίες από στατίνες: δεν υπάρχει διαφορά με το εικονικό φάρμακο

Οι περισσότεροι ασθενείς που σταματούν τις στατίνες λόγω μυϊκών συμπτωμάτων θα επιλέξουν να τις ξαναρχίσουν εάν τους δοθεί η ευκαιρία να τις συγκρίνουν τυφλά με το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μια ανάλυση στο περιοδικό The BMJ.

Περίπου 200 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που σκέφτηκαν να σταματήσουν μια στατίνη ή την είχαν σταματήσει στα προηγούμενα 3 χρόνια λόγω μυϊκών ενοχλημάτων χωρίστηκαν σε τρεις περιόδους δίμηνης θεραπείας με ατορβαστατίνη (20 mg ημερησίως) και σε τρεις 2μηνες περιόδους εικονικού φαρμάκου, σε τυχαία σειρά, για 1 έτος.

Μεταξύ των 150 ασθενών που υπήρχαν διαθέσιμα αναλύσιμα δεδομένα, οι βαθμολογίες των μυϊκών συμπτωμάτων – που περιλαμβάνουν πόνο, αδυναμία, ευαισθησία, δυσκαμψία και κράμπες – δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των περιόδων ατορβαστατίνης και εικονικού φαρμάκου. Στο τέλος της μελέτης, οι ασθενείς έλαβαν τις γραφικές περιλήψεις των δεδομένων που οι ίδιοι ανέφεραν. Σχεδόν το 90% δήλωσε ότι θεώρησε χρήσιμη τη μελέτη και τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι είχαν ήδη ξαναρχίσει να παίρνουν στατίνες ή σκόπευαν να το κάνουν.

Οι ερευνητές προτείνουν μια παρόμοια στρατηγική για μεμονωμένους ασθενείς που δεν ανέχονται τη θεραπεία με στατίνες, δεδομένου ότι τα πιθανά οφέλη για την υγεία χάνονται σε αυτούς που σταματούν τη θεραπεία.

Βιβλιογραφία

Emily Herrett, et al. Statin treatment and muscle symptoms: series of randomised, placebo controlled n-of-1 trials. BMJ 2021;372:n135

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr