Λιπώδης διήθηση του ήπατος: υπάρχει στα μισά από τα υπέρβαρα άτομα

Ο επιπολασμός της λιπώδους διήθησης του ήπατος παγκοσμίως, που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία, ένας πρόσφατα προτεινόμενος όρος για μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, είναι «εκπληκτικά υψηλός», όπως διαπιστώθηκε σε μια πρόσφατη μετανάλυση: μπορεί να επηρεάσει περίπου το ήμισυ όλων των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων παγκοσμίως.

Για να εκτιμήσουν συγκεκριμένα σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες τον επιπολασμό παγκόσμια της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με τη λιπώδη διήθηση του ήπατος (MAFLD), ενός πρόσφατα προτεινόμενου όρου για τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Η MAFLD περιλαμβάνει περισσότερα διαγνωστικά κριτήρια από τον ορισμό του NAFLD, με διάγνωση που βασίζεται στην ανίχνευση λιπώδους ήπατος από βιοψία, μια απεικόνιση ή ένα δείκτη αίματος και ένα από τα 3 κριτήρια υπέρβαρου / παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 ή ένδειξη μεταβολικής δυσλειτουργίας. Η κατανάλωση αλκοόλ και η συννοσηρότητα άλλων ηπατικών παθήσεων δεν αποκλείονται για τη διάγνωση του MAFLD. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δημοσιεύθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Εκατόν δεκαέξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 2.677.052 ασθενείς οι οποίοι μπορούσαν να διαγνωστούν ότι είχαν MAFLD από τον γενικό πληθυσμό συμπεριλήφθηκαν στη μετανάλυση, με εκτιμώμενο συνολικό επιπολασμό MAFLD 50,7% μεταξύ των υπέρβαρων / παχύσαρκων ενηλίκων. Ο επιπολασμός του MAFLD διέφερε σημαντικά μεταξύ χωρών και περιοχών, από 22,3% στην Ταϊλάνδη έως 81,5% στην Πολωνία.

Το υπερηχογράφημα ήπατος ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαγνωστική εξέταση και είχε επιπολασμό της MAFLD 51,3%. Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν MAFLD από τις γυναίκες (59,0% έναντι 47,5%). Οι συγγραφείς έγραψαν ότι ο επιπολασμός της MAFLD είναι συγκρίσιμος με αυτόν που βασίζεται σε κλασικές μελέτες NAFLD και non-NAFLD στον γενικό πληθυσμό. Οι εκτιμώμενοι συγκεντρωτικοί επιπολασμοί του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου ήταν 19,7% και 57,5%, αντίστοιχα.

Σαφώς και υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες μελέτες σε ασθενείς με διαβήτη ή άλλα μεταβολικά σύνδρομα. Η MAFLD έχει ένα εκπληκτικά υψηλό επιπολασμό σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Αυτό απαιτεί προσοχή και εστιασμένη δράση από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τους ειδικούς, τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας καθώς και το ευρύ κοινό.

Βιβλιογραφία

Jiaye Liu, et al. Estimating global prevalence of metabolic dysfunction-associated fatty liver disease in overweight or obese adults. To appear in: Clinical Gastroenterology and Hepatology. Accepted Date: 17 February 2021

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr