Στις μισές ουρολοιμώξεις των γυναικών δίνονται λανθασμένα αντιβιοτικά

Τουλάχιστον το 50% των ενήλικων γυναικών αναφέρουν ότι έχουν τουλάχιστον μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στη ζωή τους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθιστώντας αυτή την οδυνηρή διαταραχή έναν από τους πιο συνηθισμένους και δαπανηρούς τύπους λοίμωξης στον κόσμο.

Μια έκθεση του ΠΟΥ από το 2011 διαπίστωσε ότι οι ουρολοιμώξεις συνέβαλαν σε πάνω από 8 εκατομμύρια επισκέψεις στα ιατρεία και πάνω από 1 εκατομμύριο νοσηλείες, με συνολικό ετήσιο κόστος άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γιατροί έδωσαν λάθος αντιβιοτικά σε σχεδόν τις μισές από 670.400 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ουρολοίμωξη. Επιπλέον, πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών των γυναικών έλαβαν συνταγή αντιβιοτικών για περισσότερο χρόνο απ΄αυτο΄ν που χρειάζεται. Η μακρά διάρκεια θεραπείας – ξεπερνώντας τις κλινικές οδηγίες – ήταν πιο συχνή στις αγροτικές από τις αστικές περιοχές, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology of The Society for Healthcare Epidemiology of America.

Η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών είναι η κύρια αιτία του αυξανόμενου προβλήματος της αντοχής στα αντιβιοτικά για πολλές συνηθισμένες λοιμώξεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 15 λεπτά από ένα “σούπερ μικρόβιο” που έχει γίνει ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Οι ακατάλληλες συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών για τις απλές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι διαδεδομένες και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν αλλάζουμε τη συνταγογράφηση από αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε στενό φάσμα (αποκλιμάκωση) και από μακρύτερες σε μικρότερες χρονικές περιόδους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για γυναίκες ηλικίας 18 έως 44 ετών που είχαν διαγνωστεί με μια συνηθισμένη ουρολοίμωξη μεταξύ Απριλίου 2011 και Ιουνίου 2015.

Οι συνταγές αντιβιοτικών που δόθηκαν σε αυτές τις γυναίκες συγκρίθηκαν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 47% των συνταγών γράφτηκαν για αντιβιοτικά που δεν πληρούσαν τις ιατρικές συστάσεις. Οι γυναίκες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αυτό το αντιβιοτικό για «ακατάλληλα μεγάλη διάρκεια θεραπείας από ότι οι αστικοί ασθενείς», διαπίστωσε η μελέτη, αν και το 76% όλων των γυναικών στη μελέτη πήραν αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο.

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι οι γιατροί της υπαίθρου μπορεί να μην γνωρίζουν τις τρέχουσες οδηγίες θεραπείας με αντιβιοτικά, ή ίσως έδωσαν στους ασθενείς τους περισσότερα αντιβιοτικά λόγω της απόστασης που απαιτείται για να ταξιδέψουν από και προς την κλινική σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν.

Πότε παρουσιάζεται ουρολοίμωξη

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να συμβούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνές σε γυναίκες και κορίτσια, επειδή έχουν μικρότερη ουρήθρα από τους άντρες και επίσης είναι είναι πιο κοντά στο ορθό, καθιστώντας ευκολότερο για τα βακτήρια του εντέρου να μολύνουν την ουροποιητική οδό.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρολοίμωξη εάν είναι σεξουαλικά δραστήριες, ειδικά εάν έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο, και αν ξεχνούν να ουρήσουν μετά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ουρολοίμωξη είναι το ιστορικό ουρολοιμώξεων, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη, η χρήση σπερματοκτόνων που μπορεί να αλλάξουν τα κολπικά βακτήρια και η διόγκωση του προστάτη στους άντρες. Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας – πολλά παιδιά παθαίνουν ουρολοιμώξεις επειδή δεν ξέρουν προς ποια κατεύθυνση να σκουπιστούν – ενώ οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή έχουν μεγαλύτερη δυσχέρεια να αδειάσουν εντελώς την ουροδόχο κύστη τους καθώς μεγαλώνουν.

Ποια είναι τα συμπτωματα της ουρολοίμωξης

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν συχνή ούρηση με πόνο ή καύσο, αιματηρά ούρα, κράμπες στο στομάχι και ανάγκη για ούρηση ακόμη και αμέσως αφού πάει στην τουαλέτα. Η πυελονεφρίτιδα είναι η σοβαρότερη μορφή ουρολοίμωξης, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, ναυτία ή έμετο και πόνο στη μέση.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορούν να μιμηθούν εκείνα πολλών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, οπότε μπορεί να χρειαστεί μια εξέταση ούρων για τον εντοπισμό της αιτίας. Επειδή οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Πώς να αποτρέψετε τις ουρολοιμώξεις

Μπορείτε να αποτρέψετε τις ουρολοιμώξεις πίνοντας άφθονο νερό για συχνό κατούρημα, λαμβάνοντας ντους αντί για λουτρό, περιορίζοντας τη χρήση ντους, σπρέι ή σκόνης στην κολπική περιοχή και φροντίζοντας να ουρείτε μετά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.
Τα νεαρά κορίτσια πρέπει να διδαχθούν να σκουπίζουν από εμπρός προς τα πίσω. Δυστυχώς, το παλιό δόγμα της κατανάλωσης χυμού cranberry ή της λήψης συμπληρωμάτων cranberry για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων με φυσικό τρόπο, αποδείχθηκε λάθος σε πολλές μελέτες.

Βιβλιογραφία

Clark, A., Durkin, M., Olsen, M., Keller, M., Ma, Y., O’Neil, C., & Butler, A. (2021). Rural–urban differences in antibiotic prescribing for uncomplicated urinary tract infection. Infection Control & Hospital Epidemiology, 1-8.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr