Μια περίπτωση επαναλοίμωξης SARS-CoV-2 με μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού

Στη Βραζιλία, μια δεύτερη συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 εμφανίστηκε 5 μήνες μετά την πρώτη και προκλήθηκε από μια παραλλαγή SARS-CoV-2 με μετάλλαξη στον τομέα σύνδεσης με τον υποδοχέα.

Η ταχεία ανάπτυξη εμβολίων με υψηλή αποτελεσματικότητα κατά του SARS-CoV-2 έφερε ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν. Τα πράγματα περιπλέκονται από την εξίσου ταχεία εμφάνιση παραλλαγών του κορωνοϊού, ικανών να παρακάμψουν την ανοσία του ξενιστή. Αυτή η δημοσίευση περιγράφει μια περίπτωση επανεμφάνισης SARS-CoV-2 σε έναν ασθενή χωρίς συννοσηρότητες που είχε αναπτύξει μια επαρκή ανοσολογική απόκριση στην αρχική λοίμωξη.

Μια 45χρονη γυναίκα, στέλεχος της υγειονομικής περίθαλψης στη Βραζιλία, είχε εμφανίσει συμβατή με COVID διάρροια, μυαλγίες και κακουχία. Αντιμετωπίσητκε με πρεδνιζόνη και η λοίμωξε είχε διάρκεια διαρκεί 7 ημερών τον Μάιο του 2020. Τον Οκτώβριο του 2020 εμφάνισε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, αδιαθεσία, βήχα, ήπια δύσπνοια και αϋπνία. Η διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων ήταν μεγαλύτερη, αλλά δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Η ανάλυση του ιικού RNA αποκάλυψε SARS-CoV-2 και στις δύο περιπτώσεις, αλλά με υψηλότερο ιικό φορτίο στο δεύτερο επεισόδιο. Τα αντισώματα IgG έναντι της πρωτεΐνης S1 ήταν παρόντα 4 εβδομάδες μετά την επαναμόλυνση. Τα φυλογενετικά προφίλ αποκάλυψαν ότι τα δύο επεισόδια προκλήθηκαν από διαφορετικές σειρές του ιού: B.1.1.33 στο πρώτο και P.2 (δηλαδή, B.1.1.28.2) στο δεύτερο.

Παρόλο που αυτή δεν είναι η πρώτη περιγραφή της επαναμόλυνσης SARS-CoV-2, δείχνει σαφώς την ανάδυση των μεταλλαγμένων παραλλαγών (ειδικά στην περιοχή της γλυκοπρωτεΐνης ακίδας) ως παθογόνα αίτια. Καθώς αυτές οι παραλλαγές εμφανίζονται σε πολλές περιοχές του ιού, απειλώντας να γίνουν τα κυρίαρχα στελέχη, θέτουν υπό ερωτηματικό τις ελπίδες μας να τερματίσουμε την πανδημία με τα διαθέσιμα εμβόλια.

Βιβλιογραφία

Nonaka CKV et al. Genomic evidence of SARS-CoV-2 reinfection involving E484K spike mutation, Brazil. Emerg Infect Dis 2021 Feb 19; [e-pub].

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr