Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19; Οι χρήσιμες οδηγίες του CDC

Το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) δημοσίευσε τις πρώτες οδηγίες για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19. Οι οδηγίες αυτές επιτρέπουν στα εμβολιασμένα άτομα να συνεχίσουν ορισμένες δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου.

Οι κύριες συστάσεις:

Άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (δηλαδή, έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από τότε που έλαβαν την τελική τους δόση) μπορούν να συναντηθούν με άλλους που επίσης έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων.

Μπορούν να έχουν κοινωνικές επαφές σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα από μια άλλη οικογένεια χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς απόσταση εάν κανείς από την άλλη οικογένεια δεν κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 (π.χ. ηλικιωμένοι, έγκυοι).

Δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε εξέταση SARS-CoV-2 εάν δεν έχουν συμπτώματα μετά από έκθεση σε κάποιον που πάσχει από COVID-19.

Ωστόσο, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να ακολουθούν τις οδηγίες τήρησης της απόστασης στους δημόσιους χώρους ή όταν πλησιάζουν σε άτομα υψηλού κινδύνου, να αποφεύγουν τις μεγαλύτερες κοινωνικές συγκεντρώσεις και να κάνουν εξέταση COVID-19 εάν παρουσιάσουν συμπτώματα.

Βιβλιογραφία

Interim Public Health Recommendations for Fully Vaccinated People. Centers for Disease Control and Prevention.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr