Επιμήκης γαστρεκτομη ή γαστρικό μανίκι: όσα πρέπει να ξέρετε

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή, επίσης γνωστή ως κάθετη γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy), είναι μια λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, ίσως η πιο δημοφιλής, για τη μείωση του βάρους.

Στο γαστρικό μανίκι, αφαιρείται μέρος του στομάχου, μειώνοντας τη χωρητικότητά του κατά περίπου τα δύο τρίτα. Η μείωση του μεγέθους του στομάχου περιορίζει την πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η αφαίρεση αυτού του τμήματος του στομάχου που εκκρίνει ορμόνες προκαλεί μείωση της πείνας.

γαστρικό μανίκι

Για ποιούς είναι ωφέλιμο το γαστρικό μανίκι;

Το γαστρικό μανίκι απευθύνεται σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος ΔΜΣ, εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το βάρος (Β) και το ύψος (Υ), σύμφωνα με τον τύπο ΔΜΣ=Β/Υ2. Το γαστρικό μανίκι είναι κατάλληλο για ασθενείς με ΔΜΣ τουλάχιστον 40 ή τουλάχιστον 35 με συνύπαρξη τουλάχιστον μιας συννοσηρότητος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η υπέρταση, η αρθρίτιδα ή η υπερχοληστεριναιμία. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να είναι αρκετά υγιείς ώστε να υποβληθούν στη χειρουργική επέμβαση με ασφάλεια.

Ποια είναι η προετοιμασία πριν την επέμβαση;

Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς πρέπει να εκτιμηθούν από έναν διαιτολόγο, και να υποβληθούν σε ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους, για να εκπαιδευτούνσ τις διατροφικές συνήθειες που θα χρειαστούν μετά τη χειρουργική επέμβαση για την επιτυχή μείωση του βάρους. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε ψυχολογική αξιολόγηση για να προετοιμαστούν για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα ακολουθήσουν τη χειρουργική επέμβαση και για την αντιμετώπιση ορισμένων επιβλαβών διατροφικών συμπεριφορών, όπως η επεισοδιακή υπερφαγία. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να εξετάσουν μια αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης για ένα διάστημα, καθώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αποτελεσματικότητα και κίνδυνοι από το γαστρικό μανίκι

Μετά το γαστρικό μανίκι, οι ασθενείς συνήθως χάνουν περίπου το ένα τρίτο του σωματικού τους βάρους. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής ζυγίζει 135 κιλά, αναμένεται να χάσει 45 κιλά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αν και υπάρχει ο κίνδυνος ανάκτησης του βάρους, οι περισσότεροι ασθενείς διατηρούν τη μείωση του βάρους μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το γαστρικό μανίκι συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση του βάρους από ό, τι ο γαστρικός δακτύλιος (adjustable gastric band) αλλά λιγότερο από τη γαστρική παράκαμψη (gastric bypass). Το γαστρικό μανίκι βελτιώνει επίσης πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η διαδικασία του γαστρικού μανικιού έχει περιεγχειρητικούς κινδύνους. Προβλήματα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν μήνες ή χρόνια μετά την επέμβαση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η γαστρική στένωση, στην οποία το στομάχι γίνεται στενό και προκαλεί μπλοκάρισμα των τροφών, αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και ανεπάρκεια βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Πώς είναι η ζωή μετά το γαστρικό μανίκι;

Οι ασθενείς είναι γενικά σε θέση να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους λίγο μετά την επέμβαση. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μειωμένη όρεξη, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το φαγητό και να συμμετέχουν κανονικά σε κοινωνικές συγκεντρώσεις (όπως το φαγητό σε ένα εστιατόριο ή ένα δείπνο). Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά το γαστρικό μανίκι.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr