Επιβράδυνση της νόσου Alzheimer με θεραπεία έναντι του αμυλοειδούς

Η δονανεμάμπη (donanemab) οδήγησε σε μια μέτρια επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer σε ασθενείς με πρώιμη συμπτωματική νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη φάσης 2 που  δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τη νόσο του Alzheimer και του Parkinson. Η πειραματική αυτή θεραπεία είναι ένα εξανθρωπισμένο IgG1 αντίσωμα που στοχεύει στις εναποθέσεις αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές τυχαιοποίησαν περίπου 250 ασθενείς με πρόδρομη νόσο Alzheimer με εναπόθεση tau και αμυλοειδούς για να λαμβάνουν είτε ενδοφλέβια donanemab είτε εικονικό φάρμακο κάθε 4 εβδομάδες για χρονικό διάστημα έως και 72 εβδομάδες.

Στις 76 εβδομάδες, η ομάδα της donanemab είχε μικρότερη μείωση σε ένα σύνθετο σκορ που αξιολόγησε τη γνωστική και λειτουργική ικανότητα από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου – διαφορά 3,2 πόντων σε κλίμακα 144 βαθμών. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι δεν είναι σίγουροι εάν αυτή η διαφορά είναι κλινικά σημαντική.

Η ομάδα της donanemab είχε επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα της πλάκας αμυλοειδούς – το 60% των παραληπτών ήταν αρνητικό στο αμυλοειδές σε 1 έτος. Εγκεφαλικό οίδημα ή συλλογές που σχετίζονται με το αμυλοειδές (κυρίως ασυμπτωματικές) εμφανίστηκαν πιο συχνά στην ομάδα θεραπείας (27% έναντι 1% για το εικονικό φάρμακο).

Βιβλιογραφία

Mark A. Mintun, et al. Donanemab in Early Alzheimer’s Disease. This article was published on March 13, 2021, at NEJM.org.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr