Ο μη επεμβατικός αερισμός με κράνος βoήθησε πολλούς ασθενείς με COVID-19 να αποφύγουν τη διασωλήνωση

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά με αυτή τη μέθοδο στη θνησιμότητα ή στις ημέρες χωρίς αναπνευστική υποστήριξη, αλλά λιγότερη ανάγκη για διασωλήνωση.

Οι ασθενείς με υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια αντιμετωπίζονται με χορήγηση οξυγόνου, συχνά σε υψηλή ροή, με μετάβαση σε διασωλήνωση εάν επιδεινωθεί η υποξαιμία. Το κατά πόσον ορισμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να υποστηριχθούν με μη επεμβατικό αερισμό (NIV) και να αποφευχθεί η διασωλήνωση παραμένει θέμα συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το ενδιαφέρον αυξήθηκε στο κράνος μη επεμβατικού αερισμού ως ένα πιθανό τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης σε αναπνευστήρες και ελαχιστοποίησης του αερολύματος του ιού. Αυτή η μορφή μη επεμβατικού αερισμού προσφέρεται μέσω ενός κράνους που περιβάλλει ολόκληρο το κεφάλι του ασθενούς και σφραγίζεται με ένα μαλακό, αεροστεγές κολάρο. Το κράνος επιτρέπει ευκολότερη επικοινωνία και μεγαλύτερη άνεση στον ασθενή.

Οι ερευνητές από την Ιταλία τυχαιοποίησαν 109 ασθενείς με COVID-19 με υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια είτε στο κράνος NIV είτε στον ρινικό σωλήνα υψηλής ροής. Οι ασθενείς υποστηρίχθηκαν για τουλάχιστον 48 ώρες με επακόλουθο απογαλακτισμό. Αν και οι ημέρες χωρίς αναπνευστική υποστήριξη και η θνησιμότητα στο νοσοκομείο ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων, οι ασθενείς που έλαβαν NIV προχώρησαν σε διασωλήνωση λιγότερο συχνά (30% έναντι 51%) και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ανθεκτική υποξαιμία ή αφόρητη δύσπνοια. Ωστόσο, οι ασθενείς στην ομάδα NIV είχαν περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν συνεχή έγχυση ενός ηρεμιστικού ή αναλγητικού (37% έναντι 18%) και ήταν πιο πιθανό να έχουν δυσφορία που σχετίζεται με τη συσκευή.

Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι η έγκαιρη χρήση του κράνους NIV για ασθενείς με υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια βοηθά στην αποφυγή διασωλήνωσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εξαερισμό κράνους, αλλά καθώς αυξάνεται η διαθεσιμότητα (και οι γιατροί μαθαίνουν πώς να το χρησιμοποιούν), φαίνεται λογικό να το δοκιμάσετε, εάν οι ασθενείς μπορούν να ανεχθούν τη διεπαφή.

Βιβλιογραφία

Grieco DL et al. Effect of helmet noninvasive ventilation vs high-flow nasal oxygen on days free of respiratory support in patients with COVID-19 and moderate to severe hypoxemic respiratory failure: The HENIVOT randomized clinical trial. JAMA 2021 Mar 25

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr