Εξέταση για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό: να μην γίνεται εάν δεν υπάρχουν ειδικές ενδείξεις

Η Ομάδα Πρόληψης των Η.Π.Α. (USPSTF) επαναλαμβάνει τη δήλωσή της για το 2014 ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για οφέλη ή ζημία από το μαζικό έλεγχο για ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D (ορίζεται από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής ως επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D [25 (OH) D] <20 ng / mL [49,9 nmol / L]) με αρκετά νοσήματα και μετέπειτα συνέπειες. Όμως, τα μέχρι τώρα ερευνητικά εδομένα δεν είναι αρκετά ώστε να συμπεράνουμε ότι η μαζική εξέταση του πληθυσμού και η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D παρέχουν οποιοδήποτε όφελος. Παρόλα αυτά, η συχνότητα εξετάσεων για ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Το 2014, το USPSTF ανακοίνωσε ότι τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για βλάβες ή οφέλη από την εξέταση αυτή, ώστε να κάνει μια οριστική σύσταση για τον έλεγχο σε ενήλικες μη έγκυους του γενικού πληθυσμού.

Το USPSTF δημοσίευσε τώρα νέες αναθεωρημένες συστάσεις.

Σε ενήλικες μη εγκύους, χωρίς σημεία ή συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D ή ενδείξεις για ανάγκη συμπληρωματικής χορήγησης, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για οφέλη ή βλάβη, ώστε να γίνει μια οριστική σύσταση για τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης.

Αρκετοί παράγοντες επηρέασαν το συμπέρασμα του USPSTF. Ο ορισμός της ανεπάρκειας είναι αβέβαιος και αυτός ο ορισμός πιθανώς διαφέρει μεταξύ διαφόρων ατόμων και πληθυσμών. Η μέτρηση των επιπέδων 25 (OH) D είναι δύσκολη και μπορεί να διαφέρει μεταξύ των εργαστηρίων. Καμία μελέτη δεν μέτρησε άμεσα τις βλάβες ή τα οφέλη από τον έλεγχο των πραγματικών κλινικών αποτελεσμάτων και καμία μελέτη δεν έδειξε όφελος για τη χορήγηση συμπληρωμάτων, εκτός από ένα στενό εύρος νοσημάτων που αφορούν τα οστά ή καταστάσεων που είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ανεπάρκεια, όπως η χρόνια νεφρική νόσος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν βλάβη από τον έλεγχο, οπότε η USPSTF δεν διατύπωσε σύσταση κατά του ελέγχου.

Παρότι αυτό το συμπέρασμα είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο, οι εξετάσεις για βιταμίνη D συνεχίζονται ασταμάτητα, με τους ασθενείς συχνά να την απαιτούν και να ζητούν οδηγίες και φάρμακα για την αποκατάστασή της εάν διαπιστωθεί ανεπάρκεια. Μια λογική απάντηση στους ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο είναι ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση για βιταμίνη D είναι 600 έως 800 IU.

Βιβλιογραφία

Krist AH et al. Screening for vitamin D deficiency in adults: US Preventive Services Task Force recommendation statement. JAMA 2021 Apr 13; 325:1436.

Kahwati LC et al. Screening for vitamin D deficiency in adults: Updated evidence report and systematic review for the US Preventive Services Task Force. JAMA 2021 Apr 13; 325:1443.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr