5.800 πλήρως εμβολιασμένα άτομα νόσησαν από COVID-19: εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό

Περίπου 5.800 άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού νόσησαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Κάποιοι απ’ αυτούς αρρώστησαν σοβαρά και 74 άτομα πέθαναν. Ανέφερε ότι οι 396 (7%) εκείνων που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό τους χρειάστηκαν νοσηλεία. Ωστόσο, αυτοί οι αρυθμοί αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί. Περίπου 77 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια ανάλυση του CDC. Επομένως, η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό του είναι εξαιρετικά χαμηλή: 0,007%.

Τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη λοιμώξεων και καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται, όλο και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις θα αναφερθούν. Το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου σε κλινικές μελέτες και στις αρχές αυτού του μήνα οι εταιρείες δήλωσαν ότι τα δεδομένα της πραγματικής ζωής στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο από 91% αποτελεσματικό κατά της νόσου με οποιαδήποτε συμπτώματα για έξι μήνες. Το εμβόλιο της Moderna ήταν 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων σε μελέτες και 90% αποτελεσματικό στη χρήση στην πραγματική ζωή. Το εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν 66% συνολικά σε μελέτες παγκοσμίως και 72% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων στις ΗΠΑ.

Οι παρά το εμβόλιο λοιμώξεις διαπιστώθηκαν σε όλα τα άτομα όλων των ηλικιών που είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο, λίγο περισσότερο από το 40% των λοιμώξεων ήταν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι περισσότεροι, το 65%, ήταν γυναίκες και το 29% των λοιμώξεων ήταν ασυμπτωματικές.

Οι λοιμώξεις μετά το εμβόλιο παρουσθάζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το CDC συνιστά σε όλα τα επιλέξιμα άτομα να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 μόλις είναι διαθέσιμο. Το CDC συνεχίζει επίσης να προτείνει τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να συνεχίζουν να λαμβάνουν προφυλάξεις σε δημόσιους χώρους, όπως να φορούν μάσκα, να μένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τους άλλους, να αποφεύγουν τα πλήθη και τους χώρους με χαμηλό αερισμό και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Η πιθανότητα αυτών των «πολύ σπάνιων» λοιμώξεων εξαρτάται από το πόσο κυκλοφορεί ο ιός μέσα σε μια κοινότητα. Αυτό είναι το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε με την ανοσία αγέλης. Επειδή μόλις φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αρκετά άτομα στην κοινότητα έχουν εμβολιαστεί, τότε εάν κάποιος αναπτύξει COVID-19 σε αυτήν την κοινότητα, τα άτομα γύρω του προστατεύονται και είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτό το άτομο να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο, και ως εκ τούτου η μετάδοση σταματά.
Η λιγότερη μετάδοση σημαίνει λιγότερες περιπτώσεις σε εμβολιασμένα άτομα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολλή μετάδοση σε πολλά μέρη του πλανήτη. Τα εμβόλια θα συμβάλουν στη μείωση αυτής της μετάδοσης.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr