Ανάκτηση της κίνησης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο: στο εμπόριο συσκευή που πραγματοποιεί αυτό το “θαύμα”

Το FDA ενέκρινε την κυκλοφορία στο εμπόριο μιας συσκευής που χρησιμοποιεί ρομποτική μέθοδο διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή για να βοηθήσει τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν τη λειτουργία της άκρας χείρας και του βραχίονα. Το σύστημα IpsiHand ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω μετά από τουλάχιστον 6 μήνες από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συσκευή αποτελείται από ένα σετ ηλεκτροδίων ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) που καταγράφει τα εγκεφαλικά σήματα του ασθενούς και προσδιορίζει πότε ο ασθενής σκοπεύει να μετακινήσει το προσβεβλημένο χέρι του, μαζί με ένα ρομποτικό στήριγμα χεριού που παίρνει αυτά τα σήματα και ανοίγει και κλείνει το χέρι του ασθενούς σε απόκριση στις εγκεφαλικές εντολές.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, το IpsiHand βοήθησε στη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας και για τους 40 συμμετέχοντες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν δυσφορία, μικρή κόπωση και ερυθρότητα του δέρματος.

Βιβλιογραφία

FDA Authorizes Marketing of Device to Facilitate Muscle Rehabilitation in Stroke Patients

Neurolutions

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1386 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr