Τα άτομα με κληρονομικό ιστορικό πολυπόδων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι γνωστό ότι ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου (CRC) έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου (CRC) και γι’ αυτό χρειάζεται πιο εντατική παρακολούθηση. Τι γίνεται όμως με τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό πολύποδων του παχέος εντέρου; Έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου; Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ασαφή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα σουηδικά εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν 68.000 ενήλικες με CRC και 333.000 αντιστοιχισμένους μάρτυρες για σύγκριση (μέση ηλικία 63 έτη). Αποκλείστηκαν οι ασθενείς με κληρονομικά σύνδρομα CRC και ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Μετά την προσαρμογή του οικογενειακού ιστορικού του CRC και άλλων μεταβλητών, η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με πολύποδες παχέος εντέρου ήταν σημαντικά πιο συχνή μεταξύ των ασθενών με καρκίνο από ό, τι μεταξύ των μαρτύρων (8,4% έναντι 5,7%, αναλογία πιθανοτήτων 1,40). Οι αναλογίες πιθανοτήτων κυμαίνονταν από 1,23 για τους υπερπλαστικούς πολύποδες έως 1,44 για τα σωληνολαχνωτά αδενώματα. Η συσχέτιση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού πολύποδων και του κινδύνου καρκίνου αυξήθηκε με τον αριθμό συγγενών πρώτου βαθμού με πολύποδες και με τη νεότερη ηλικία διάγνωσης πολυπόδων σε συγγενή πρώτου βαθμού (αναλογία πιθανοτήτων 1,82 για > 2 συγγενείς πρώτου βαθμού και νεότερη ηλικία κατά τη διάγνωση <60). Μεταξύ των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με CRC πριν από την ηλικία των 50 ετών, η συσχέτιση με το οικογενειακό ιστορικό των πολύποδων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (OR, 5,27 για ≥ 2 συγγενείς πρώτου βαθμού και νεότερη ηλικία κατά τη διάγνωση <60). Ένας ασθενής με ≥ 2 συγγενείς πρώτου βαθμού με πολύποδες (αλλά χωρίς CRC) είχε κίνδυνο CRC που ήταν μεγαλύτερος από έναν ασθενή με έναν συγγενή πρώτου βαθμού με CRC (αλλά κανένα με πολύποδες).

Η ύπαρξη ισχυρού οικογενειακού ιστορικού πολύποδων μπορεί να είναι ένας λόγος για να ξεκινήσετε τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ή για να αυξήσετε τη συχνότητα του προληπτικού ελέγχου.

Βιβλιογραφία

Song M et al. Risk of colorectal cancer in first degree relatives of patients with colorectal polyps: Nationwide case-control study in Sweden. BMJ 2021 May 4; 373.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1378 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr