Μια νέα μελέτη δεν υποστηρίζει τη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη λοιμώξεων από C difficile

Μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε την επίδραση ενός μηχανογραφημένου εργαλείου υποστήριξης κλινικών αποφάσεων (CCDS) που βοηθά τους κλινικούς ιατρούς να συνταγογραφούν προβιοτικά για την πρόληψη των CDI σε ενήλικες νοσηλευόμενους ασθενείς.

Ένας από τους κύριους στόχους των νοσοκομείων σε όλο τον κόσμο είναι να αποτρέψει την εξάπλωση των λοιμώξεων από το κλωστηρίδιο C difficile. Υπάρχει από καιρό μια θεωρία ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση του αποικισμού και των λοιμώξεων.

Το εργαλείο υποστήριξης

Στη μελέτη αυτή, το εργαλείο CCDS ενσωματώθηκε στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία σε 4 νοσοκομεία προωθώντας τη συνταγογράφηση προβιοτικών κατά τη χορήγηση αντιβιοτικών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου τον Μάιο του 2019.

Αξιολογήθηκε η συχνότητα εμφάνισης CDI στα νοσοκομεία για το έτος πριν και μετά την εφαρμογή του CCDS. Αξιολογήθηκε επίσης η συχνότητα εμφάνισης C difficile σε ασθενείς που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για προβιοτικά κατά την περίοδο πριν από την παρέμβαση σε σύγκριση με την περίοδο μετά την παρέμβαση, προσαρμόζοντας προς τους πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Η επίδραση των προβιοτικών

Η τριμηνιαία επίπτωση του C difficile αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου στο χρονικό διάστημα μετά την παρέμβαση σε σύγκριση με την επίπτωση που υπήρχε πριν (μεταβολή τάσης 1,4; 95% CI, 0,9-1,9), με λόγο πιθανοτήτων (OR) 1,41 σε επιλέξιμους ασθενείς μετά την παρέμβαση σε σύγκριση με πριν την παρέμβαση (aOR, 1,41 · 95% CI, 1,11-1,79).

Στην αντιστοιχισμένη ανάλυση βαθμολογίας τάσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν προβιοτικά δεν είχαν χαμηλότερα ποσοστά CDI σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν προβιοτικά. (Ή, 1,46, 95% CI, 0,87-2,45).

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υποστηρίζεται η χρήση προβιοτικών για την πρωτογενή πρόληψη των λοιμώξεων από C difficile σε ενήλικες νοσηλευόμενους που λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Βιβλιογραφία

Emily L Heil, PharmD, MS, Anthony D Harris, MD, MPH, Clayton H Brown, PhD, Hyunuk Seung, MS, Kerri A Thom, MD, MS, Erik von Rosenvinge, MD, Scott Sorongon, BA, Lisa Pineles, MA, Katherine E Goodman, JD, PhD, Surbhi Leekha, MBBS, MPH, A Multi-Center Evaluation of Probiotic Use for the Primary Prevention of Clostridioides difficile infection, Clinical Infectious Diseases, 2021;, ciab417,

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1381 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr